h

SP wil gezondheidsonderzoek naar balansventilatie

3 april 2008

SP wil gezondheidsonderzoek naar balansventilatie

Afgelopen weekend kwam in het nieuws dat bewoners van de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst gezondheidsklachten hebben. Oorzaak zou de zogenaamde balansventilatie zijn. De Nijmeegse SP-fractie is bezorgd over deze berichten en wil weten of voor woningen in Nijmegen het zelfde geldt en vraagt om een gezondheidsonderzoek.

Jos van Rens“In veel van deze nieuwe woningen en kantoren is het niet meer mogelijk om een raam open te zetten,” zegt SP-raadslid Jos van Rens. “Door een systeem van luchtverversing wordt de lucht in huis gefilterd en wordt van buiten schone lucht aangezogen. Bewoners zijn ongerust of de capaciteit van de luchtverversingsinstallatie wel voldoende is. Sommige bewoners worden geconfronteerd met gezondheidsklachten, ondanks dat ze de voorschriften voor onderhoud van de installatie opvolgen. Daarom wil de SP dat er snel duidelijkheid komt of de lucht in de woningen met balansventilatie wel gezond is. Een gezondheidsonderzoek kan uitkomst bieden.”

De gemeente verstrekt de bouwvergunningen en is verantwoordelijk voor de bouwinspecties. De SP vraagt zich dan ook af of de systemen van balansventilatie wel zijn geïnspecteerd. Van Rens: “In de reportage van Zembla klagen mensen eveneens over het geluid van de ventilator. Als deze systemen niet werken of bij oplevering niet gecontroleerd worden, dan wordt het hoog tijd dat dit wel gaat gebeuren. Bewoners moeten er van op aan kunnen dat de lucht in hun woning gezond is en voor die controle is de gemeente verantwoordelijk.”

SP in Tweede Kamer: "Problemen balansventilatie: scherp aansprakelijkheid bouwers aan"

U bent hier