h

100 jongeren aan de slag als chauffeur

8 oktober 2007

100 jongeren aan de slag als chauffeur

Het Nijmeegse college besteedt veel aandacht aan de werkloosheid onder jongeren tot en met 27 jaar. Er wordt veel gedaan om te voorkomen dat jongeren zonder diploma komen te zitten of geen werk hebben. Daarom lanceert de SP een nieuw voorstel dat hierbij aansluit. De partij wil namelijk 100 jongeren opleiden tot buschauffeur of vrachtwagenchauffeur. In deze sector is een tekort aan goed opgeleide beroepskrachten.

Senay AkdemirHet voorstel wordt gedaan door SP-raadslid Senay Akdemir: “Er is veel vraag naar beroepschauffeurs. Zowel de busbedrijven in de regio als transportondernemingen kampen met een onevenwichtige leeftijdsopbouw van het (rijdend) personeel. Door het aannemen van jongeren kan dit probleem worden opgelost. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Jongeren krijgen een opleiding met een baangarantie en bedrijven goed gemotiveerd personeel.”

De opleiding tot chauffeur is een dure aangelegenheid. De SP denkt echter dat het de gemeente niet veel hoeft te kosten. Akdemir: “Door de hoge kosten kunnen jongeren de opleiding vaak alleen via een uitzendbureau volgen. Nadeel is dat ze dan voor een heel lange periode aan dat uitzendbureau vastzitten en door heel veel uren te werken hun opleiding terugbetalen. In ons voorstel betalen de jongeren niets als ze 3 jaar in dienst blijven na afronding van hun opleiding. De belangrijkste voorwaarde is dat ze in het bezit van een rijbewijs B zijn en gemotiveerd om dit werk te gaan doen. De Vakopleiding Transport en Logistiek (VTL) verzorgt en betaalt de opleiding. De werkgevers kunnen deze kosten tot 90 procent weer terugkrijgen.”

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) organiseert samen met de deelnemende bedrijven een oriëntatiemiddag voor de jongeren. Hierna volgt een gesprek met gemotiveerde kandidaten en vervolgens een stage. Daarna kan aan de opleiding worden begonnen. Bij een succesvolle afronding is er een baangarantie voor de jongere bij een van de deelnemende bedrijven. De SP denkt op deze manier de werkloosheid onder jongeren verder terug te kunnen dringen. Doel is voor de zomer van 2008 op deze manier 100 laaggeschoolde jongeren aan een baan te helpen.

U bent hier