h

SP wil gesprek met Talis over alarmsysteem

15 augustus 2007

SP wil gesprek met Talis over alarmsysteem

Bewoners van het wooncomplex aan de Jadestraat hebben bij Talis geprotesteerd tegen het verplichte alarmsysteem in hun woningen. De SP steunt de bewoners in hun protest en noemt het belachelijk dat ouderen onnodig op kosten worden gejaagd. SP-raadslid Marloes Piepers heeft Talis om een gesprek gevraagd naar aanleiding van hun reactie.

De bewoners klopten in juli bij de socialisten aan met hun probleem. Daarop stuurde de SP een brief aan Talis om opheldering te vragen. In een reactie stelt Talis dat het verplichte alarmsysteem deel uitmaakt van 'woonzorgarrangementen' die ze in een aantal wooncomplexen aanbieden aan de huurders. Door deze arrangementen kunnen ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Met het alarmsysteem kan in nood contact met een zorgconsulent van de Zorggroep Zuid Gelderland (ZZG) worden opgenomen. Volgens Talis is het noodzakelijk alle huurders tot afname te verplichten om zo de kosten laag te houden. Huurders die hier geen behoefte aan hebben, kunnen een seniorenwoning zoeken zonder dit systeem.

Marloes PiepersSP-raadslid Marloes Piepers wil de drijfveren van Talis weten: “Ik heb Talis om een gesprek gevraagd. Mensen moeten niet opgezadeld worden met een alarmsysteem dat ze niet nodig hebben. Daarnaast moeten bewoners zelf kunnen kiezen welk systeem ze eventueel willen gebruiken. Bovendien klopt het niet dat wanneer iedereen hetzelfde systeem gebruikt er kostenvoordelen zijn. Het systeem van de ZZG kost € 22,45 per maand, terwijl er ook aanbieders zijn met systemen voor € 15,- per maand. De koppelovereenkomst tussen Talis en ZZG moet dan ook worden gestopt. Ouderen kunnen zelf goed aangeven wat ze nodig hebben. Daarnaast wordt het op deze manier steeds moeilijker om aan een gewone seniorenwoning te komen als in meerdere wooncomplexen dergelijke verplichte voorzieningen komen. Talis geeft aan dat wanneer huurders geen behoefte hebben aan een alarmsysteem, ze een woning kunnen zoeken zonder dit systeem. De meeste huurders voelen zich gedwongen toch te tekenen, omdat ze allang blij zijn dat ze in aanmerking kunnen komen voor een betaalbare huurwoning. Talis zegt dat alle huurders de vrijheid hebben om te kiezen voor een woning zonder woonzorgarrangement, maar het woningaanbod- en verloop in Nijmegen is niet zo groot dat huurders een echte keuze hebben.”

Piepers hoopt op een vruchtbaar gesprek met Talis. “Ik verwacht dat Talis inziet dat de oudere Nijmegenaren niet onnodig op kosten gejaagd mogen worden. Bovendien zijn ze oud en wijs genoeg om zelf te kiezen voor een alarmeringsysteem als dit nodig is. Als Talis voet bij stuk blijft houden, wil ik van het College van B en W weten hoe zij tegen deze zaak aankijken en wat hun mogelijkheden zijn om hier iets tegen te doen.”

Bezorgdheid over verplicht alarmeringssysteem Talis
Reactie van Talis (PDF)
Bewoners slaan alarm bij Talis

U bent hier