h

Hoogste tijd voor betere wachtvoorziening busstation

2 februari 2007

Hoogste tijd voor betere wachtvoorziening busstation

De SP vindt dat bij het centraal station snel een windvrije en beschutte wachtruimte moet komen voor wachtende busreizigers. Ook in diverse wijken moeten bushokjes worden geplaatst, omdat veel reizigers daar onbeschut moeten wachten op hun bus. Met deze simpele maatregelen neemt het reiscomfort toe en blijft de bus een aantrekkelijk alternatief aldus de SP.

Jos van RensNa de herinrichting van het station trok de SP de conclusie dat de esthetische en stedenbouwkundige aspecten zwaarder wegen dan de belangen van duizenden passagiers die in de wind en de regen moeten wachten op de bus. SP-raadslid Jos van Rens (in het dagelijks leven buschauffeur): “Ik krijg veel klachten van buspassagiers over het gebrek aan wachtvoorzieningen bij het station, maar ook in sommige wijken. Al onder de VVD-wethouders Verdijk en Boelens in voorgaande collegeperiodes (1998 - 2002) heb ik een voorstel ingediend om bij het centraal station een windvrije en beschutte wachtruimte te realiseren, waar helaas geen meerderheid voor was.”

Er zijn een aantal redenen waarom er bij het busstation snel een windvrije en beschutte wachtruimte moet komen. Van Rens: “De constructie van staal en glas op het centraal station is dusdanig dat het geen of onvoldoende bescherming biedt aan de wachtende passagiers bij kou en regen. Het ontbreken van zijwanden en tussenwanden in combinatie met ondeugdelijke afvoerpijpen van het regenwater zorgen ervoor dat passagiers staan te vernikkelen en nat worden. De afstand tot de hal van het centraal station is te groot en het zicht op de vertrekkende bussen is van daaruit te gering om als alternatief te dienen voor een wachtruimte bij het busstation.”

Ook bij veel drukke haltes ontbreken wachthuisjes voor buspassagiers, zoals bij het Joris Ivensplein, Kelfkesbos, in Hatert, Dukenburg en in de Waalsprong. Van Rens: “Nu zijn veel wachthuisjes veelal in eigendom van reclamemakers en blijkbaar spelen voor hen andere argumenten een rol of er al dan niet een wachthuisje met reclamemogelijkheid wordt geplaatst bij haltes. Ik pleit er voor dat het college zelf wachthuisjes bij drukke haltes plaatst als de reclamemakers dit niet doen.”

Via schriftelijke vragen heeft Van Rens aandacht voor de problematiek gevraagd.

U bent hier