h

Tekort fietsklemmen station en centrum moet worden opgelost

28 februari 2006

Tekort fietsklemmen station en centrum moet worden opgelost

Uit onderzoek van de SP blijkt dat, ondanks de inspanningen van het college, er nog een tekort is aan fietsklemmen bij het station en in het centrum. Daarom wil de SP dat er 350 klemmen bij het station worden gerealiseerd en nog eens 450 extra klemmen op diverse plekken in de stad, onder andere waar nu nog geen fietsklemmen staan, maar wel fietsen.

In het rapport van de SP, genaamd (Fiets)Klemvast, Onderzoek naar het aantal gestalde fietsen in het centrum en bij het station, komen deze aanbevelingen naar voren. Aanleiding is een simpele telling die de partij begin februari heeft gehouden. Toen zijn namelijk alle klemmen bij het station en in het stadscentrum geteld, net als het aantal gestalde fietsen. Hieruit blijkt het tekort bij het station en in het stadscentrum. SP-raadslid Jos van Rens: "De uitbreidingen die de afgelopen periode zijn gedaan schieten dus nog tekort. Daarom moeten er nog eens 450 extra klemmen in het centrum er bij komen en bij het station 350 klemmen. In het centrum gaat het vooral om de populaire plekken, zoals de Grote Markt voor de Hema en V&D en voor de bibliotheek. Mensen willen namelijk hun fiets stallen op de plek waar ze moeten zijn."

Uit het rapport blijkt ook dat de stallingen onderbezet zijn. Van Rens: "Waar deze onderbezetting aan ligt hebben we niet onderzocht, maar er valt te denken aan de locaties, de bereikbaarheid van de stallingen, de openingstijden en de bekendheid. Mensen willen hun fiets het dichtst bij de plek neerzetten waar ze moeten zijn. Voor een fietsenstalling is dit lastig, omdat de meeste stallingen aan de rand van de stad liggen." Ook bij het station moeten er meer klemmen komen. Van Rens: "Uit onze tellingen blijkt een tekort van 311 klemmen. Daarom moeten er 350 extra klemmen bij komen. Deze zijn onder andere voor Metterswane te plaatsen, hier staan nu toch al fietsen buiten de klemmen. De komst van een stalling bij de Tunnel in West moet ook bijdragen aan de oplossing."

SP-raadslid Jos van Rens zal voorafgaand aan het debat van de Fietsersbond op 1 maart om 20.00 uur in Velorama aan verkeerswethouder Ton Hirdes het rapport (Fiets)Klemvast aanbieden.

Lees het SP-rapport: (Fiets)Klemvast, Onderzoek naar het aantal gestalde fietsen in het centrum en bij het station

U bent hier