h
Verkiezingsprogramma 2018-2022

Inleiding: Het sociale alternatief voor Nijmegen

Nijmegen heeft de afgelopen vier jaar bewezen dat een sociaal alternatief mogelijk is. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 werd de SP de grootste partij van de stad. Met het Linksplus-stadsbestuur toonden we aan dat Nijmegen tegen de landelijke rechtse stroom in kan roeien. Keiharde landelijke bezuinigingen op de zorg voor ouderen en gehandicapten werden volledig opgevangen: in Nijmegen krijgt iedereen de (thuis)zorg die nodig is. We maakten een einde aan de torenhoge eigen bijdragen voor zorgvoorzieningen: Nijmegen heeft de laagste eigen bijdragen van Nederland. In Nijmegen stopten we de huurexplosie: voor de meeste mensen gingen de huren niet of nauwelijks omhoog en in veel gevallen is er zelfs sprake geweest van huurverlaging. De stilstand in de bouw werd in korte tijd omgezet in een bouwexplosie: tussen 2014 en 2018 bouwden we in Nijmegen 5000 nieuwe woningen erbij waarvan 2000 sociale huurwoningen. Daarmee vestigden we een bouwrecord dat de laatste 30 jaar niet meer is vertoond: Nijmegen is de stad die relatief de meeste woningen erbij bouwt van alle steden in Nederland.

Met de SP in het stadsbestuur toonden we ook aan dat een sociaal alternatief mogelijk is voor de kaalslag op (wijk)voorzieningen door het voorgaande college met D66. We investeerden in belangrijke voorzieningen met de gratis bus voor 65+, een compleet nieuwe bibliotheek in Nijmegen-West, bibliotheken op school, behoud van zwembad Dukenburg, een skatehal voor Waalhalla en 3 miljoen euro investeringen in de amateursport met nieuwe (kunstgras)velden voor Trekvogels, Orion, OSC, DVOL, Oranje Blauw en NMHC en een renovatie van sporthal de Horstacker.

Een sociaal alternatief blijkt heel goed mogelijk zonder de gemeentelijke belastingen te verhogen: voor 80 procent van onze inwoners werden de lasten verlaagd door afschaffing van de afvalstoffenheffing. Daarmee is Nijmegen uniek en zijn de gemeentelijke lasten voor huurders veruit het laagst van Nederland. Ook voor 80 procent van de ondernemers zijn we vanaf 2018 veruit de goedkoopste stad van Nederland door afschaffing van de onroerendzaakbelasting voor huurders van bedrijfspanden. Nijmegen mag zich daarmee de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland noemen wat betreft gemeentelijke belastingen.

Een sociaal alternatief is allesbehalve vanzelfsprekend. Komende jaren dreigt er een miljoenenbezuiniging van de rijksoverheid op jeugdzorg en beschermd wonen, en voor bijstandsgerechtigden krijgt Nijmegen op termijn jaarlijks 14 miljoen euro minder van het rijk. Hierdoor dreigen er opnieuw grote bezuinigingen op de zorg voor ouderen en gehandicapten, er dreigt opnieuw een kaalslag op wijkvoorzieningen, het uitkleden van het minimabeleid en een forse verhoging van de gemeentelijke belastingen. Wie de rechtse oppositie van D66 tot de VVD in Nijmegen goed beluistert, weet dat zij iedereen in de stad met een afvalstoffenheffing van 300 euro per jaar willen opzadelen. Wie goed naar de rechtse oppositie luistert, weet dat de zorg voor ouderen en gehandicapten wordt uitgekleed zodra er tekorten zijn. We gaan dan weer terug naar torenhoge eigen bijdragen voor zorgvoorzieningen en de gratis bus voor 65+ wordt zeker afgeschaft, samen met veel buslijnen aan de rand van de stad. Wie goed naar de rechtse oppositie luistert, weet dat zij zich niet zullen inzetten voor het behoud en de bouw van meer goedkope en betaalbare huurwoningen en het tegengaan van jaarlijkse huurverhogingen. En subsidies voor het energiezuinig maken van woningen zullen dan vooral weer gaan naar mensen die toch al over een behoorlijk goed inkomen beschikken en niet naar bewoners met een modaal of lager inkomen.

Een sociaal alternatief is noodzakelijker dan ooit. Tijdens 25 jaar neoliberaal beleid is de economische groei nauwelijks ten goede gekomen aan de bevolking en grotendeels verdwenen naar steeds hogere winsten voor het bedrijfsleven. In 25 jaar tijd heeft werkend Nederland 25 procent van het inkomen uit haar portemonnee zien verdwijnen door een sluipende inkomensverschuiving van arbeid naar kapitaal. Wie zich afvraagt waar de verharding en boosheid in Nederland vandaan komt, moet zich eens voorstellen hoe de sfeer in Nederland zou zijn als ieder huishouden maandelijks 500 euro meer te besteden heeft. Waar armoede ooit was voorbehouden aan mensen met een bijstandsuitkering, zien we nu steeds meer werkenden met een modaal inkomen die nauwelijks kunnen rondkomen. Modale inkomens krijgen jaarlijks een inkomensafhankelijke huurverhoging, maar komen voor geen enkele belastingkorting in aanmerking en verdienen vaak te weinig om een gezinswoning te kopen die netto minder zou kosten dan een sociale huurwoning. Werkenden met een modaal inkomen zijn de nieuwe armen, het zijn de grootste slachtoffers van 25 jaar neoliberaal beleid.

Nederland heeft een knetterrechts kabinet dat de belastingen voor multinationals en grote bedrijven verlaagt en de lasten voor de bevolking verder verhoogt. De pensioenen van ouderen worden kunstmatig laag gehouden en de afschaffing van de studiebeurs raakt vooral jongeren uit gezinnen met een modaal of lager inkomen. Ook de verhoging van de pensioenleeftijd leidt vooral tot langer werken door mensen met een minder hoog inkomen, omdat zij niet over het geld beschikken om eerder te stoppen. Huurders van sociale huurwoningen worden door dit kabinet helemaal uitgekleed met een verhuurdersheffing die elke huurder gemiddeld 75 euro per maand extra kost.

De SP kiest voor een radicaal sociaal alternatief, een sociaal alternatief dat serieus tegenwicht biedt aan onversneden rechts regeringsbeleid. We kiezen radicaal voor werkenden met modale en lagere inkomens, omdat die het meeste hebben ingeleverd na decennia neoliberaal beleid. We kiezen radicaal voor lastenverlaging voor de hele bevolking: de onroerendzaakbelasting gaat met 20 procent omlaag, we zetten in op forse huurverlaging en minder woonlasten door grootschalig te investeren in zonnecellen en het energiezuinig maken van sociale huurwoningen zonder de huren te verhogen. We kiezen radicaal voor de bouw van 2000 betaalbare huurwoningen en 2000 kamers voor jongeren en studenten. En als woningcorporaties deze woningen niet willen bouwen, dan doen we het zelf. We maken daarmee een eind aan de woningnood, de verkamering van gezinswoningen en de uitbuiting door huisjesmelkers. We koesteren onze ouderen. Daarom houden we de goede (thuis)zorg voor ouderen en gehandicapten volledig overeind met de laagste eigen bijdragen voor zorgvoorzieningen en de gratis bus voor 65+. We kiezen radicaal voor leefbare en veilige wijken, met meer toezichthouders en door jaarlijks 10 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor nieuwe wijkvoorzieningen, groenonderhoud, en de aanpak van achterstallig onderhoud aan fietspaden, voetpaden en wegen. We kiezen radicaal voor werk in de wijken, we zorgen voor 500 nieuwe stadsbanen met een fatsoenlijk inkomen voor tal van belangrijke taken als wijkvegers, wijkonderhoud, toezicht, speeltuinbeheer, activiteitenbegeleider, klusdiensten, boodschappendiensten, hulp bij sportclubs en al het andere waarvan Nijmegen nog socialer wordt. We kiezen radicaal voor gelijke kansen voor alle kinderen, omdat nu nog te veel kinderen op achterstand staan. We kiezen radicaal voor Nijmegen, omdat Nijmegen de mooiste, leukste en meest sociale stad van Nederland is, en dat willen we graag zo houden. We kiezen radicaal voor een sociaal alternatief, omdat dat het enige alternatief is waar iedereen beter van wordt.

U bent hier