h

Werk

Energiebesparing bedrijven

De grootste winst op energieverbruik is te behalen bij bedrijven. Dat kan door beter advies van onder andere de gemeente en door eisen in de milieuvergunning op te nemen waardoor bedrijven verplicht worden om zuinig om te gaan met energie.

Lees verder

Duurzaam en fairtrade inkopen

De gemeente blijft het goede voorbeeld geven door duurzaam en fairtrade in te kopen en bij de aanschaf van apparatuur te kiezen voor energiezuinige varianten.

Lees verder

Dagloon

Voor (betaalde) dagbesteding van verslaafde daklozen blijft Bureau Dagloon de aangewezen partij.

Lees verder

Lasten en laag inkomen

We breiden de formulierenbrigade uit zodat alle mensen met een laag inkomen krijgen waar ze recht op hebben.

De eisen voor kwijtschelding van de BSR (oude waterschapsbelasting) mogen niet strenger zijn dan die van de gemeente: draagkracht en vermogenspositie moeten op eenzelfde manier bekeken worden.

De langdurigheidstoeslag moet weer gelden voor mensen die drie jaar een uitkering hebben. Mensen die wel gewerkt hebben, maar al langer dan vijf jaar op bijstandsniveau zitten, hebben ook recht op langdurigheidstoeslag.

Lees verder

Wijkmarkten

We willen met een uitgebreider en meer gevarieerd aanbod wijkmarkten nieuw leven inblazen. We geven een impuls aan de wijkmarkten door voor nieuwe kraamhouders een standplaats op de goedlopende centrummarkt te koppelen aan een standplaats op een wijkmarkt. Experimenten met avondmarkten kunnen worden uitgebreid bij gebleken succes.

Lees verder

Centrummarkt

Met de komst van een tram in de Burchtstraat zal de markt daar op termijn moeten verdwijnen. Om versnippering van de markt te voorkomen wordt na de herinrichting van Plein’44 met de marktkooplieden gesproken over een nieuwe opstelling van de markt. Dit is ook wenselijk omdat de bus nu op marktdagen niet over de Burchtstraat rijdt. Per saldo zijn daarmee het openbaar vervoer, het centrum en de markt beter geholpen.

Lees verder

Gemeentelijke lasten voor bedrijven

Gemeentelijke belastingen voor bedrijven worden zoveel mogelijk naar draagkracht (WOZ-waarde) geheven. Zo schaffen we de maximering van het rioolrecht (stapsgewijs) af waardoor het rioolrecht voor kleine ondernemers bijna wordt gehalveerd. Het reinigingsrecht voor kleine ondernemers halveren we ook door de kosten hiervan te versleutelen in de OZB voor alle ondernemers.

Lees verder

Koopzondagen en openstelling

Het aantal koopzondagen wordt niet verder uitgebreid. Dit is in het belang van kleine ondernemers die het anders afleggen tegen groot winkelbedrijven.

Bij de zondagsopenstelling van supermarkten is een betere spreiding over de stad gewenst. Vergunninghouders moeten ieder jaar opnieuw inschrijven zodat andere/ kleinere ondernemingen ook een kans krijgen. Overlast voor bewoners is een van de belangrijkste criteria bij het evalueren en toekennen van een vergunning.

Lees verder

Contact gemeente en bedrijfsleven

Het college blijft veelvuldig in contact met het Nijmeegse bedrijfsleven.

Het succesvolle gemeentelijk bedrijvenloket breiden we uit.

De gemeente als opdrachtgever geeft meer kleinere (lokale) ondernemingen een serieuze kans als zij meedingen naar gemeentelijke opdrachten.

Lees verder

Werving nieuwe bedrijven

De gemeente werft vooral actief kennisintensieve bedrijven en industriële bedrijven die hun productie koppelen aan hoogwaardige technologie. Werving vindt altijd plaats samen met Nijmeegse bedrijven die hun kennis en ervaring willen inzetten ten behoeve van de stad. Andere bedrijven blijven natuurlijk van harte welkom in Nijmegen

Lees verder

Pagina's

U bent hier