h

Natuur en milieu

Hoogbouw

Door vooral te kiezen voor herontwikkeling van bestaande locaties kunnen we openbare ruimte en groen sparen en zelfs uitbreiden waar het nodig is. Ook kan nieuw openbaar groen gerealiseerd worden door de toepassing van etagebouw waar dit mogelijk is.

Lees verder

Topsporthal

De topsporthal moet er komen, want VoCASA, Matrixx Magixx, Top Judo Nijmegen en Hazenkamp zijn toe aan een nieuwe accommodatie. Deze topsporthal moet geen prestigeproject worden, maar moet ten eerste voldoende ruimte bieden aan de sportclubs.

Lees verder

Wind- en zonne-energie

In Nijmegen Noord komen op korte termijn langs de A15 vijf windmolens die gezamenlijk zo'n 6000 Nijmeegse gezinnen van schone stroom kunnen voorzien.

Gemeentelijke gebouwen worden zoveel mogelijk benut voor het opwekken van zonne-energie. De gemeente stimuleert en faciliteert bedrijven en particulieren tot het aanleggen van zonnepanelen op hun eigen gebouwen.

De gemeente participeert in de ontwikkeling van de techniek warmtekrachtkoppeling en het gebruik van aardwarmte bij nieuwbouwprojecten.

Lees verder

Energiebesparing bedrijven

De grootste winst op energieverbruik is te behalen bij bedrijven. Dat kan door beter advies van onder andere de gemeente en door eisen in de milieuvergunning op te nemen waardoor bedrijven verplicht worden om zuinig om te gaan met energie.

Lees verder

Duurzaam en fairtrade inkopen

De gemeente blijft het goede voorbeeld geven door duurzaam en fairtrade in te kopen en bij de aanschaf van apparatuur te kiezen voor energiezuinige varianten.

Lees verder

Plastic afval

In Nijmegen zetten we maximaal in op hergebruik van plastic. Zolang de rijksoverheid alleen subsidie geeft voor gescheiden inzameling halen we plastic afval huis aan huis op. Voor succesvolle afvalscheiding is het wel nodig dat de groene vuilniszak van 50 cent wordt afgeschaft. De ervaring leert dat een tarief(zak) voor het restafval leidt tot ontwijkgedrag van de burger: het gescheiden plastic raakt hierdoor vervuild met restafval.

Lees verder

Heumensoord

Er is geen enkele reden om Heumensoord te verkopen. Het huidige bosbeheer van Heumensoord staat op een bijzonder hoog peil. Uit heel Nederland komen deskundigen en natuurvrienden kijken hoe in Heumensoord aan natuurlijk bosbeheer wordt gedaan. Kleinschalige kap van bomen om er heide van te maken is acceptabel, een grote kale heidevlakte tussen Nijmegen en Malden is onwenselijk.

Lees verder

Milieuvergunningen vervuilende industrie

Milieuvergunningen voor vervuilende industrieën worden streng gehandhaafd en waar mogelijk aangescherpt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kennis en ervaring van bewoners en deskundige milieuorganisaties.

Lees verder

Milieuzone

Er komt een landelijke regeling die voertuigen van een label voorziet op basis van de uitstoot van schadelijke gassen. Schone auto's met een minimum aan uitstoot krijgen in Nijmegen korting op parkeertarieven en -vergunningen. Nijmegen stelt in delen van de stad een milieuzone in waar alleen vrachtverkeer met roetfilter of een schone motor (Euro 4 model) toegang hebben.

Lees verder

Bomen

Het aantal bomen in de stad dient op peil te blijven. Overal waar bomen worden gekapt, dienen er minstens evenveel nieuwe bomen (eventueel elders in de wijk) terug te komen.

Lees verder

Pagina's

U bent hier