Unanieme steun voor plan tegen vereenzaming
Unanieme steun voor plan tegen vereenzaming
De SP kreeg unanieme steun om de vereenzaming onder ouderen te voorkomen. Door de bezuinigingen op de AWBZ raken ouderen en mensen met een lichamelijke handicap hun dagopvang kwijt. De SP wil daarom dat er alles aan wordt gedaan dit te voorkomen. Het college krijgt nu de opdracht in het najaar een plan te presenteren waarin wordt geregeld hoe mensen bij wijkactiviteiten komen.
SP-raadslid Marloes Piepers: “Het ex kabinet Balkenende 4 heeft een bezuiniging van 800 miljoen op de AWBZ gedaan. Een van de gevolgen zijn dat ouderen en mensen met een lichamelijke handicap hun dagopvang verliezen. Voor veel mensen is deze dagopvang, een of meerdere dagen per week, noodzakelijk. Het gaat om mensen die net in staat zijn zichzelf te redden, maar daarbij wel een beetje hulp nodig hebben. Het is een middel om vereenzaming en inactiviteit te voorkomen. Mensen komen weer onder de mensen. Mensen die thuis wonen met een partner of mantelzorg is het ook een oplossing; wanneer de mensen de dagopvang bezoeken heeft het thuisfront even tijd voor zichzelf.”
De bezuiniging is een domme bezuiniging. Piepers: “Als je deze mensen hun dagbesteding afpakt, zullen zij eerder in een zorginstelling belanden. Dat is vele malen, vijf tot tien keer zo duur als de ondersteuning die nu wordt wegbezuinigd. Een uitermate domme bezuinigingsactie van staatssecretaris Bussemaker. Want iedereen weet dat voorkomen beter en goedkoper is dan genezen.”
In Nijmegen wordt alles gedaan om alternatieven te regelen voor mensen die buiten de boot gaan vallen. Piepers: “In dit voorstel worden goede alternatieven genoemd. De wethouder heeft een prima voorstel voorgelegd aan de raad. Nijmegen probeert de klappen op te vangen. Mensen kunnen gebruik gaan maken van het activiteitenaanbod in bijvoorbeeld het wijkcentrum, woonzorgcentrum in de buurt of de hobbywerkplaats. Het is heel goed dat mensen hier gebruik van kunnen maken. Toch wil de SP een aanvullend voorstel doen.”
De SP wil het liefst een wijkgerichte ophaalservice, die weten wat er voor de mensen te doen is en de mensen in de wijk kennen en ze aansporen om mee te gaan. Piepers: “In Rotterdam hebben ze wijkbussen die dit doen. Maar omdat het niet overzichtelijk is om naast de Regiotaxi en de zorgtaxi nog een derde manier van vervoer te organiseren, en dit extra geld gaat kosten, denken we dat we deze in kunnen passen in de al bestaande vervoersvoorzieningen. Wat we wel willen is dat mensen actief benaderd gaan worden om deel te nemen aan activiteiten. Dankzij de unanieme steun van de gemeenteraad werkt het college dit voorstel nu uit, zodat we de vereenzaming zo veel mogelijk tegen gaan.”