SP: warmtenet Noord alleen uitbreiden als het publiek wordt
SP: warmtenet Noord alleen uitbreiden als het publiek wordt
Het warmtenet in Nijmegen Noord moet alleen worden uitgebreid als het in publieke handen komt. Dat zegt SP-fractievoorzitter Yurre Wieken in reactie op de Warmtevisie, waarin Nijmegen haar ambities voor de energietransitie vastlegt. “In 2012 hebben we de historische fout gemaakt inwoners van Noord over te leveren aan de marktmonopolist Vattenfall. Met die ellende moeten we niet nog meer Nijmegenaren opzadelen. Als we het warmtenet in Noord gaan uitbreiden, moet het eerst in publieke handen komen.”
In de Warmtevisie wordt afgesproken wat Nijmegen de komende jaren doet om de klimaatdoelen van Parijs te halen: in 2030 55 % minder fossiele uitstoot dan in 1990, en in 2050 volledig klimaatneutraal. Nijmegen wil daarbij vooral inzetten op warmtenetten, zoals het geplande warmtenet in Dukenburg. De SP steunt warmtenetten alleen als uitgesloten kan worden dat huurders met hogere kosten worden geconfronteerd. In Dukenburg, en eerder in Hengstdal, was dit onvoldoende verzekerd, waardoor de SP huurders adviseerde tegen het warmtenet te stemmen. In Hengstdal werd het voorgestelde buurtenergiesysteem daadwerkelijk weggestemd, in Lankforst en Zwanenveld niet maar hier loopt nog wel een rechtszaak. Huurders mochten reeds gegeven steunverklaringen namelijk niet intrekken.Nijmegen Noord heeft sinds 2012 een warmtenet, wat in handen is van marktpartij Vattenfall. Nijmegenaren die hierop zijn aangesloten betalen inmiddels meer dan tien keer de inkoopprijs voor energie. De SP waarschuwde hier in 2012 al voor en was destijds de enige partij die tegen stemde. Nu pleit de SP ervoor om het warmtenet in Noord alleen uit te breiden als het in publieke handen komt. Wieken: “Áls we het warmtenet in Noord uitbreiden, moet het in publieke handen komen. Het is mogelijk om bestaande private warmtenetten in publieke handen te brengen. Momenteel heeft Vattenfall nog het alleenrecht op nieuwe aansluitingen in Noord, maar er lopen onderhandelingen over een overname door Energiebeheer Nederland (EBN) wat staatseigendom is. Pas als dat realiteit is, kunnen we het warmtenet wat de SP betreft eventueel uitbreiden.”
Publiek kan op twee manieren: volledig publiek, of via een publiek meerderheidsbelang zoals in Dukenburg. Daar heeft de overheid een belang van 51 % in het warmtebedrijf, de warmteleveraar 39 % en energiecoöporaties voor bewoners hebben 10 %. De voorkeur van de SP is volledig publiek. Er wordt nog onderzocht of een publieke partij de warmte in Dukenburg kan leveren. Op korte termijn wordt dat lastig, op de langere termijn kan het publieke Gelders Warmte Infrabedrijf (GWIB) dit mogelijk gaan doen. Maar dat is nog niet zeker. Wieken: “Een marktpartij zal voor een minderheidsaandeel van 39 % een hoog rendement eisen. Marktpartijen willen immers winst maken. Het beste is dus een volledig publiek warmtenet. Maar een publiek meerderheidsbelang is al stukken beter dan een monopolie voor Vattenfall.”
- Zie ook:
- Energie
Reactie toevoegen