h

Gemeenteraad torpedeert referendum ENGIE-centrale

31 januari 2024

Gemeenteraad torpedeert referendum ENGIE-centrale

Foto: Mieke Hoeze / SP Nijmegen

De Nijmeegse SP is niet te spreken over het besluit van de Nijmeegse gemeenteraad om het referendumverzoek over de ENGIE-centrale (op fossiel gas) weg te stemmen. “We vragen Nijmegenaren van het gas te gaan, en vervolgens zetten we een fossiele gascentrale neer. Dat is hypocrisie ten top, en we durven de bevolking niet eens om haar mening te vragen”, aldus fractievoorzitter Hans van Hooft.

Meer dan 2200 Nijmegenaren tekenden het referendumverzoek over het bestemmingsplan voor het ENGIE-terrein, waarmee onder andere een energiecentrale mogelijk wordt gemaakt. Deze draait tot 2045 op fossiel gas en moet daarna overstappen op waterstof. De SP en andere tegenstanders van fossiel gas willen deze tussenfase overslaan. Dat kan volgens de SP ook, want Nederlandse en Europese doestellingen en regelgeving leggen de deadline eerder – 2035 – en de centrale moet bovendien nog gebouwd worden. “Staan we fossiel gas toe, dan kunnen we ons duurzaamheidsbeleid wel begraven”, zegt Van Hooft. “Een referendum is een ultiem middel voor Nijmegenaren om aan de noodrem te trekken. Maar dat durven de partijen die tegen stemden – GroenLinks, D66, Stadspartij, CDA, VVD, GewoonNijmegen.nu en ODV – kennelijk niet aan. Nijmegenaren zijn verstandig genoeg om daar een weloverwogen advies over uit te brengen aan de gemeenteraad. En ja, het is mogelijk dat de landelijke overheid ons overruled en dwingt fossiel gas toe te staan. Maar daar moeten we ons niet door laten intimideren Als dat gebeurt mag de minister aan de Tweede Kamer gaan uitleggen waarom heel Nederland van het gas af moet maar een groene gemeente gedwongen wordt fossiel gas toe te staan. Een nieuwe fossiele gascentrale is hypocriet, niet uit te leggen aan de stad en een ondermijning van ons duurzaamheidsbeleid.”

Reactie toevoegen

U bent hier