h

SP stelt vragen over dronetoezicht Portaal – ‘schending van de privacy’

7 januari 2024

SP stelt vragen over dronetoezicht Portaal – ‘schending van de privacy’

Foto: Colin / Crea

De Nijmeegse SP-fractie wil dat woningcorporatie Portaal op de vingers wordt getikt over de inzet van cameratoezicht door middel van drones. Fractielid Jeannette Geers stelt daarover vragen aan het Nijmeegse stadsbestuur. “Wij vinden dit een zeer schokkende ontwikkeling in hoe een woningcorporatie meent te kunnen omgaan met hun huurders. Ook omdat de recente renovatie en groot onderhoud en de problemen en klachten hierover van huurders nog steeds niet door Portaal tot tevredenheid zijn opgelost.”

Op 3 januari ontvingen huurders van Portaal in het Waterkwartier een brief waarin de dronecontroles werden aangekondigd. Hiermee wil Portaal controleren of huurders zich houden aan de afspraken na de recente renovatie in de buurt, bijvoorbeeld of er geen illegale schuurtjes of aanbouwsels worden aangelegd. Geers: “Cameratoezicht is een heftig middel, omdat je ook veel ‘bijvangst’ hebt. Andere tuinen komen immers ook in beeld wanneer een drone een mogelijk illegale situatie bekijkt. Je zult er maar liggen te zonnen. Bovendien past dit niet binnen de relatie die een sociale verhuurder met haar huurders hoort te hebben. Dat is er een van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Ook zitten huurders nog steeds met onderhoudsproblemen die niet opgelost zijn. Portaal heeft dus wel tijd om haar huurders te bespioneren maar niet om hun klachten op te lossen. Waar eindigt dit? Gaat Portaal haar huurders straks ook een verklaring omtrent gedrag vragen? Ik hoop dat ons college, dat privacy hoog in het vaandel heeft, Portaal hierop aanspreekt zodat de drones weer in de kast gaan.” 

Reactie toevoegen

U bent hier