h

SP stelt vragen over brandveiligheid nul-op-de-meterwoningen

9 juli 2023

SP stelt vragen over brandveiligheid nul-op-de-meterwoningen

Foto: SP

De onderste steen moet boven wat betreft de brandveiligheid van nul-op-de-meterwoningen. Dat vindt de Nijmeegse SP na de tragische brand in het Arnhemse stadsdeel Presikhaaf. Na deze brand waarschuwden deskundigen al snel voor de risico’s bij dit type woningen, vooral wat betreft het mogelijk hinderen van blussen. “We krijgen bezorgde berichten van huurders uit de Meijhorst, waar een paar jaar geleden precies dezelfde woningen zijn opgeleverd. Zij moeten snel duidelijkheid krijgen”, zegt fractielid Noah Vetter.

Het gaat in Presikhaaf en Meijhorst om zogeheten ‘nul-op-de-meter’-woningen (NOM). De woningen hebben een grote warmtepomp in de tuin, een extra isolerende ‘schil’ om het huis en een dak vol zonnepanelen. De woningen in Meijhorst werden in 2019 opgeleverd, een paar jaar na die in Presikhaaf. Na de brand in Arnhem wezen deskundigen er al snel op dat NOM-woningen moeilijker te blussen zijn doordat het hele dak bedekt is met zonnepanelen, waardoor bluswater een brandhaard moeilijker kan bereiken. Vetter: “Toen dit naar buiten kwam, kregen we al snel bezorgde vragen van de huurders uit Meijhorst, met wie we eerder al actievoerden vanwege de chaotisch lopende renovatie en de gebreken in de gerenoveerde woningen (tocht, droge lucht). Er zijn 100.000 NOM-woningen in heel Nederland. Als daar mogelijk risico’s aan kleven, moet daar snel duidelijkheid over komen. Ook naar huurders uit bijvoorbeeld Meijhorst, waarmee verhuurder Portaal vaak gebrekkig communiceert. Wanneer het onderzoek is afgerond, moeten zij direct inzage krijgen in de resultaten. Huurders hebben het recht om te weten of hun woning onveilig is.”

Reactie toevoegen

U bent hier