h

SP-Hulpdienst steunt werknemers WerkBedrijf

29 juni 2023

SP-Hulpdienst steunt werknemers WerkBedrijf

Medewerkers van de sociale werkplaats hebben zich recent weer gemeld bij de hulpdienst van de Nijmeegse SP. Zij voelen zich niet gehoord door het WerkBedrijf en stellen dat er onvoldoende rekening met hen wordt gehouden. Hulpdienst-medewerker Angelique Hummels ging met hen in gesprek, en kaartte hun problemen aan bij het WerkBedrijf. De SP wil snelle verbetering voor de medewerkers. Hummel: "Die mensen moeten zich eindelijk prettig voelen op hun werk."

Allereerst, wat doet het WerkBedrijf precies?

Angelique: Het WerkBedrijf regelt onder andere de sociale werkplaatsen (SW), het beschut werk in de regio Nijmegen. Dat is er voor mensen die extra begeleiding nodig hebben, waardoor ze niet bij een regulier bedrijf kunnen werken. Op die manier kunnen zij toch zinvol werk doen en in hun eigen onderhoud voorzien.

Werk met extra hulp voor wie dat nodig heeft, dat is toch heel mooi?
Absoluut! Helaas mogen er sinds 2015 geen nieuwe mensen meer bij, waardoor het langzaam leegloopt. De mensen die vroeger naar de SW zouden gaan, laten wij nu in hun eigen sop gaarkoken. Mensen die er voor 2015 werkten, konden wel blijven. Maar met hen gaat het nu bij het WerkBedrijf bergafwaarts!

Wat is er aan de hand?
Elke dinsdagmiddag zit ik met onze Hulpdienst op het SP-pand aan de Molenweg 95. Mensen komen daar langs, en wij proberen ze te helpen. Recent zijn regelmatig medewerkers van de sociale werkplaats langsgekomen. Soms in tranen.

Ze werken bij het WerkBedrijf voor een bedrijf genaamd BlueView, en dat gaat niet meer, zeggen ze. In het begin ging het goed. Maar naarmate er meer mensen van het Werkbedrijf daarvoor gingen werken, werd de sfeer langzamerhand niet om te harden. Medewerkers werden uitgescholden,  beledigd en ze voelden zich vernederd. Er wordt niet naar ze geluisterd en het voelt onveilig. Ik hoor dat mensen daar niet meer willen werken en dan maar ziek thuisblijven. Het verzuim zou er idioot hoog zijn, zo’n 40%! De medewerkers van de werkplaats hebben een handtekeningenactie gehouden omdat ze er echt klaar mee zijn!

Dat klinkt erg heftig, wat heb je daarmee gedaan?
Nou eerst ben ik ontzettend boos geworden, maar toen heb ik me herpakt. Deze mensen verdienen alle steun, maar dat krijgen ze nu niet. Het is onacceptabel dat er zo wordt omgegaan met kwetsbare mensen. Van iedereen die naar de SP-Hulpdienst kwam is het verhaal opgeschreven. Maar de Hulpdienst kan het niet direct voor ze oplossen, dat moet het WerkBedrijf doen. Dus ik heb die bundel met verhalen aan het WerkBedrijf gegeven, en elke keer geëist dat ze dit oplossen. Die medewerkers moeten zich weer veilig voelen, dat moet het WerkBedrijf regelen. Ervoor zorgen dat die begeleiding weer goed is en er geluisterd wordt naar deze mensen. Dan kunnen ze weer met enig plezier naar hun werk. Als dat met het bedrijf BlueView niet lukt, moet het weg.

Wat heeft het WerkBedrijf daarop gezegd?
Natuurlijk dat het allemaal ingewikkeld is. Maar ik zag wel een lichtpuntje, want ze herkenden de problemen en gingen eraan werken. We hebben met de SP ook actie gevoerd bij het WerkBedrijf in 2015, met raadsleden Senay Akdemir, Maarten Sweep en Yurre Wieken. Toen hield het WerkBedrijf vol dat alles helemaal goed ging, terwijl het een bende was. Nu zien ze ook dat het niet goed gaat. Dat is al stap 1. Ze zouden er flink mee aan de slag gaan. Ik hou het scherp in de gaten en de mensen van WerkBedrijf zijn altijd welkom bij de Hulpdienst. Als het WerkBedrijf het niet beter maakt voor hen, ga ik net zo lang achter het bedrijf aan tot ze het oplossen!

Heb je er nog vertrouwen in?
Ik heb wel gehoord dat het WerkBedrijf nu ook echt aan de slag is! Zo zouden er een stuk minder mensen voor BlueView blijven werken en komt er ander werk voor de medewerkers. Dat is ontzettend goed, dat stopt hopelijk die verziekte sfeer. Maar eerst zien, dan geloven!

Reactie toevoegen

U bent hier