h

Wachttijd sociale huurwoning meer dan 20 jaar, SP stelt vragen

28 maart 2023

Wachttijd sociale huurwoning meer dan 20 jaar, SP stelt vragen

Foto: SP

De SP stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de gigantische wachttijd voor een sociale huurwoning in Nijmegen. Gemeenteraadslid Jeannette Geers doet dit na bericht van een bezorgde woningzoekende die een eigen tool heeft gemaakt om de wachttijd in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat de gemiddelde wachttijd 21,6 jaar (8256 dagen) is en sneller oploopt dan dat er woningen bijkomen. “Dit bevestigt wat de SP al jaren roept – er zijn te weinig betaalbare huurwoningen in Nijmegen. We moeten snel naar 50 % socialer huur.”

Jasper Hol, de maker van de tool, heeft zijn bevindingen gedeeld met de gemeenteraad en op social media. De tool is gebaseerd op een openbare dataset met 29.452 woningen die zijn vrijgegeven tussen 2018 en 2023. Daarin staan onder andere oppervlakte, adres, huur, servicekosten, bouwjaar en andere zaken. Hieruit blijkt dat de gemiddelde wachttijd in de regio Arnhem-Nijmegen 8256 dagen oftewel 22,42 jaar is. In Nijmegen is het 21,6 jaar, in Arnhem 19,63, in Elst 27,1, in Groesbeek 31,95 en in Ooij zelfs 35 jaar. In buitenwijken, bijvoorbeeld Dukenburg, is het 13,69 jaar. Uit de tool blijkt ook dat slechts 60 % van de huurwoningen wordt verdeeld op basis van meettijd of loting – de rest gaat via urgentie, indicatie of bemiddeling. De gemiddeld benodigde meettijd stijgt iedere maand met gemiddeld een maand.

Voor de SP bevestigt dit de noodzaak om meer sociale huurwoningen te bouwen. Geers: “Hieruit blijkt maar weer eens hoe groot de woningnood is. De gemeente wil nu 30 % sociale huur, en dat halen we maar net. We dweilen met de kraan open, want iedere maand stijgt de benodigde wachttijd. Dat komt omdat er te weinig bijgebouwd wordt en er te veel sociale huurwoningen verkocht worden. Volgens de SP moeten we naar 50 % sociale huur, zodat deze absurd lange wachttijden teruggedrongen worden en blijven.”

Link naar de tool (werkt het beste op pc of laptop):
 

 

Reactie toevoegen

U bent hier