h

SP komt met alternatieven voor coalitie van gemiste kansen

22 juni 2022

SP komt met alternatieven voor coalitie van gemiste kansen

De nieuwe coalitie van GroenLinks, D66 en Stadspartij Nijmegen is een festival aan gemiste kansen, vindt SP-fractievoorzitter Hans van Hooft. “Er liggen tientallen miljoenen op de plank, maar de coalitie toont nul ambitie en past vooral op de winkel. Daarom komt de SP op 22 juni tijdens de bespreking van het coalitieakkoord met vijf voorstellen die écht het verschil kunnen maken in onze stad.”

Zo zetten GroenLinks, D66 en de Stadspartij geen stappen om de wooncrisis aan te pakken. Van Hooft: “Er wordt maar 30 % aan sociale huur bijgebouwd. Om iedere woningzoekende van een betaalbare huurwoning te voorzien zou dat minstens 50 % moeten zijn. Ook kunnen de de lasten eerlijker verdelen door de OZB voor woningen te verlagen en voor bedrijven te verhogen. Maar ook die keuze wordt niet gemaakt.” 

Om de stad beter bereikbaar en groener te maken, wil de SP goedkoop busvervoer voor álle Nijmegenaren. Nu is dat er alleen voor ouderen en mensen met een laag inkomen. “Als iedereen goedkoop met de bus kan, laten mensen vaker de auto thuis staan. Dan hebben we minder files staan en schonere lucht. Dit plan werd 8 juni afgeschoten  door GroenLinks, D66 en de Stadspartij met procedurele smoesjes: ‘niet het juiste moment’. Wat is een beter moment dan de bespreking van het coalitieakkoord, waar we de koers voor de komende vier jaar vastleggen?” 

Verder kiezen GroenLinks, D66 en de Stadspartij ervoor om het zwembad in Dukenburg te sluiten. Van Hooft: “De SP is daar van begin af aan helder over geweest: dat zwembad blijft open. We houden het ook na 2026 open zolang het een belangrijke maatschappelijke en sociale functie voor Dukenburg heeft. Wij hebben geen bezwaren tegen het nieuwe zwembad bij de Winkelsteeg, maar dat is voor veel Dukenburgers te ver weg. De Stadspartij laat Dukenburg drie maanden na de verkiezingen keihard vallen.” 

Tot slot wil de SP vijfhonderd stadsbanen erbij. “Van het geld wat we nu in het Werkbedrijf steken, kunnen we ook mensen van werk voorzien. Vertrekkend SP-wethouder Petra Molenaar heeft de eerste stap naar stadsbanen al gezet met enkele tientallen basisbanen. Wie nu geen werk heeft, kan bijvoorbeeld aan de slag als buurtconciërge of wijktoezichthouder. Daar maken we de stad meteen een stuk leefbaarder mee, win-win dus.” 

Reactie toevoegen

U bent hier