h

SP Nijmegen wil sociaal bouwen op Vossenlaan

2 februari 2022

SP Nijmegen wil sociaal bouwen op Vossenlaan

Woensdag 2 februari besluit de gemeenteraad wat er moet gebeuren met het oude ROC-gebouw aan de Vossenlaan 44. In de huidige plannen mag aannemer Stuworld er gaan bouwen. De plannen stuiten op veel weerstand in de buurt. De SP wil daarom dat de gemeente de grond terugkoopt van Stuworld en een bouwplan maakt dat wel kan rekenen op steun in de buurt.

In de plannen wordt er flink gebouwd op de plek van het oude schoolgebouw in Hazenkamp. Er moeten meer dan 150 woningen komen, waaronder enkele tientallen woningen voor beschut wonen en verder sociale huur. De grond van het gebouw is eigendom van Stuworld, een aannemer met een beruchte geschiedenis in Nijmegen.

SP-Raadslid Marij Feddema: “De plannen leiden terecht tot veel verzet in de buurt. Er komen veel piepkleine studio’s die op papier binnen de sociale huurgrens vallen. Wij zien liever dat er minder, maar wel wat grotere sociale huurappartementen komen. In het verleden is al gebleken dat sociale huur bij Stuworld al gauw niet meer sociaal is met hoge servicekosten en flinke huurverhogingen bij verhuizing. Stuworld wil alleen zijn zakken vullen.”

De SP stelt voor om de grond terug te kopen en samen met de buurt een plan te maken met veel echte sociale huurwoningen en zorgwoningen. Feddema: “Zo’n plan kan alleen slagen als projectontwikkelaars eruit gaan en de gemeente zelf de regie over de bouwplannen neemt. Wonen is geen markt. Als Stuworld op deze locatie flink geld kan verdienen, moet de gemeente een beter plan kunnen maken zonder winstoogmerk. Samen met de buurt kan er dan een mooi plan komen met echte sociale huur dat wel op steun in de buurt kan rekenen. Alleen als we zelf de grond bezitten, kunnen we garanderen dat deze woningen ook écht betaalbaar zijn voor iedereen."

Reactie toevoegen

U bent hier