h

Nijmegen moet opkomen voor lijn 5

22 november 2021

Nijmegen moet opkomen voor lijn 5

Nijmegen moet zich verzetten tegen het plan om buslijn 5 uit de Waterstraat te halen. SP-gemeenteraadslid Yurre Wieken doet daartoe samen met andere partijen op 24 november een oproep in de gemeenteraad.

In de concept-dienstregeling voor 2022, die in juli werd gepubliceerd, stond nog niets over lijn 5. Het idee om deze uit de Waterstraat te halen kwam niet van vervoerder Breng of de provincie Gelderland, maar van de gemeente Nijmegen. Wieken: “Dit voorstel is niet vooraf met de buurt besproken. Die reageert nu ontzet, en gelijk hebben ze. Het is een slecht plan en het is niet eens aan hen voorgelegd! Volgens het college is dit nodig vanwege de verkeersveiligheid. Als je daar iets aan wil doen moet je niet de bus weghalen, maar hardrijders bekeuren.”

Lijn 5 wordt verlegd naar de Laan van Oost-Indië. Wieken: “Daar rijden al meerdere buslijnen. De omgeving Waterstraat houdt alleen lijn 85 over, die twee keer per uur rijdt. Lijn 5 rijdt normaal (buiten coronatijd) vier keer per uur. Dat betekent dat de bewoners tweederde van het aantal busritten kwijtraken. Niet iedereen kan fietsen en we willen dat mensen minder de auto gebruiken. Voor veel mensen is de bus een belangrijk stukje toegang tot de rest van de stad: boodschappen, naar de kapper, een uitje naar de stad. Voor dat laatste moeten ze nu overstappen op het station. Er is géén financiële noodzaak voor dit plan, anders had de provincie het zelf wel voorgesteld. Verkeersveiligheid is ook een vreemd argument. De SP is langs geweest in de wijk. Daar hoorden we inderdaad klachten over verkeersveiligheid. Die gingen echter niet over de bus, maar over hardrijdende auto’s. Als de gemeente met de buurt in gesprek was gegaan, had men dit geweten. Kortom, voor dit plan is geen onderbouwing. De gemeente heeft het op tafel gelegd en de gemeente moet het weer van tafel halen.”

Woensdagavond 24 november dient SP samen met GewoonNijmegen.nu, het CDA en, de PvdA en Stadspartij Nijmegen een voorstel in om het besluit over lijn 5 terug te draaien.

Reactie toevoegen

U bent hier