h

Studenten met arbeidsbeperking krijgen dít jaar al hogere studietoeslag

4 juni 2021

Studenten met arbeidsbeperking krijgen dít jaar al hogere studietoeslag

Studenten met een arbeidsbeperking krijgen dít jaar al een hogere studietoeslag van de gemeente. Dat kondigt SP-wethouder Petra Molenaar aan na vragen van SP-gemeenteraadslid Yurre Wieken. “In Nijmegen hoort iedereen erbij en laten we niemand vallen. Wie door een arbeidsbeperking niet in staat is een bijbaan te hebben naast de studie, verdient daarom onze steun.”

Sinds enkele jaren bestaat de ‘individuele studietoeslag’. Studenten met een arbeidsbeperking die niet kunnen werken naast hun studie, krijgen ter compensatie een bedrag van de gemeente. Zo kunnen zij ondanks hun beperking gewoon hun studie volgen, zonder tegen financiële barrières aan te lopen. Dit bedrag verschilt echter sterk per gemeente, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en CNV-Jongeren. In Rotterdam is het bijvoorbeeld 300 euro per maand, in Nijmegen slechts 150. Het kabinet komt met een wet om dit bedrag gelijk te trekken naar 300 euro, maar deze wet is al meerdere keren vertraagd – hij wordt nu van kracht in 2022. Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen om in 2021 alvast het bedrag op te hogen naar 300 euro.

Wieken: “Ik ben verheugd dat de wethouder na de vragen van de SP gehoor geeft aan deze oproep. Dat betekent dat studenten met een arbeidsbeperking al dit jaar een hogere vergoeding krijgen. Zo kunnen zij zonder financiële barrières hun studie volgen. Dat past bij het Nijmegen dat de SP graag ziet: iedereen doet mee, we laten niemand aan de kant staan.”

Reactie toevoegen

U bent hier