h

SP wil sociale huur in woontoren Plein 1944

18 mei 2021

SP wil sociale huur in woontoren Plein 1944

Op het al jaren braakliggende Intersportterrein bij Plein 1944 komt een woontoren met 136 woningen en op de onderste verdieping een supermarkt To-Go. Als het aan de SP ligt bestaan die 136 woningen straks uit 40 procent sociale huurwoningen, zodat de geplande zorgwoningen worden gecompenseerd.

In 2015 is door Ton Hendriks een vergunningaanvraag gedaan voor een flink gebouw van negenverdiepingen, waarvan de bovenste drie bestemd zouden zijn voor zorgwoningen. De onderhandelingen tussen Woningcorporatie Woonwaarts, de zorgorganisatie Waalborg en Ton Hendriks zijn gestaakt en het plan is ter ziele. SP-gemeenteraadslid Marij Feddema: “Op deze manier komt de projectontwikkelaar wel heel gemakkelijk aan drie extra woonlagen, die in eerste instantie voor de zorgwoningen bedoeld waren. Dat het plan voor de zorgwoningen niet doorgaat, betekent niet dat de projectontwikkelaar ineens drie woonlagen cadeau krijgt”.

De SP stelt dan ook voor om het verlies van de zorgwoningen te compenseren met 40 procent sociale huurwoningen. De kleine woningen die nu gebouwd gaan worden passen bij de behoefte van starters. Maar dat zullen wel starters zijn met een behoorlijk inkomen. De behoefte aan sociale huurwoningen is vele malen groter. Voor maximaal 50 m2 woonruimte moet het geen probleem zijn om de huurprijs onder de sociale huurgrens van 752 euro te houden. Op deze manier wordt het verlies van de zorgwoningen gecompenseerd met de bouw van 54 sociale huurwoningen. Met de projectontwikkelaar moet de gemeente harde afspraken maken dat die woningen ook komende 20 jaar onder de sociale huurgrens blijven vallen.

Reactie toevoegen

U bent hier