h

SP nodigt huurders uit voor HuurdersVerbond

19 april 2021

SP nodigt huurders uit voor HuurdersVerbond

Foto: SP

De Nijmeegse SP nodigt Nijmeegse huurders uit voor de  online oprichtingsbijeenkomst van het Nijmeegse HuurdersVerbond.  De bijeenkomst wordt gehouden op donderdagavond 22 april. Het Verbond moet zich onder andere gaan inzetten voor meer sociale huurwoningen en het opknappen van verloederde woningen.

Yurre Wieken, bestuurslid en gemeenteraadslid van SP Nijmegen, vindt het hoog tijd om Nijmeegse huurders te verenigen. ‘De afgelopen jaren heeft de SP met veel huurders actie gevoerd: in Zwanenveld voor een schimmelvrije woning, in Jerusalem en de Transvaalstraat voor het opknappen van de woningen en in Meijhorst vanwege de chaotisch verlopende renovatie van Portaal. Momenteel zijn we ook nog in gesprek met huurders in Neerbosch-Oost. Daarnaast voerden we afgelopen zomer met veel Nijmeegse huurders actie tegen de huurstijging. Al deze zaken laten zien dat er een fundamenteler probleem is in de huurmarkt. Het draait niet meer om de huurders, die voelen zich niet gehoord of serieus genomen. Hun huur is te hoog, hun woning wordt slecht onderhouden en ze zien hun buurt zienderogen achteruit gaan. Daarom willen we al deze huurders verenigen in het HuurdersVerbond. Samen sta je sterk en kun je grotere verandering afdwingen. Dat blijkt ook uit successen van eerdere acties. Dankzij druk van de huurders kwam Talis met een plan voor Jerusalem, pakte Portaal de schimmelwoningen in Zwanenveld aan en werden de klachten in Meijhorst na een hoop gesteggel eindelijk serieus opgepakt.’

Biljana Markovic, gemeenteraadslid namens de SP en woordvoerder wonen: ‘De afgelopen periode hebben we met actieve huurders gesproken over wat hen bezighoudt. Daar is een manifest uit voortgekomen met eisen voor de lokale én landelijke politiek: meer betaalbare huurwoningen, een eerlijke verdeling van de klimaatlasten en het opknappen van ongezonde woningen. Ook moeten meer mensen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en willen we af van de verhuurdersheffing. Deze eisen zijn niet simpel, maar wel nodig: keer op keer zien we wat de problemen in  de huursector betekenen voor gewone mensen. Te veel huurders zitten financieel aan de grond, worden letterlijk ziek van hun eigen huis. Mensen verliezen perspectief. Door samen met huurders op te trekken willen we verandering afdwingen bij woningcorporaties en de politiek, zodat het weer om de mensen draait.’

Reactie toevoegen

U bent hier