h

Communicatie over stembureaus is een rommeltje

17 maart 2021

Communicatie over stembureaus is een rommeltje

Foto: Sebastiaan ter Burg / Creative Commons

Bij de organisatie van de recente Tweede Kamerverkiezingen ging helaas weer een hoop mis. SP-gemeenteraadslid Yurre Wieken wil dat de gemeente orde op zaken stelt. ‘Verkiezingen zijn een van de belangrijkste logistieke operaties in het land. Het gaat om onze democratie, dan mag er niets verkeerd gaan.’

Waar in 2017 op veel plekken de stembiljetten opraakten, is er volgens Wieken ditmaal verkeerd gecommuniceerd over de dichtstbijzijnste stembureaus. Wieken: ‘Ik woon zelf in Aldenhof en ontving een pas met daarop basisschool de Aldenhove als dichtstbijzijnste locatie. Daar is normaal ook een stembureau, maar nu vanwege corona niet. We moesten naar de dependance van de  Lindenberg. Mensen elders in de stad kregen als dichtstbijzijnste bureau een locatie kilometers verderop, terwijl er een om de hoek stond. Er werden dus niet-bestaande stembureaus vermeld, en stembureaus die wel bestonden maar ver weg waren. Dat kan en moet echt beter. In de politiek en bij de gemeente is iedereen veel met de verkiezingen bezig, maar de meeste mensen doen het tussen de drukte van het dagelijks leven door. Als je ‘s avonds laat gaat en het bureau op je stempas blijkt niet te bestaan, dan moet je maar kijken of je nog snel een andere locatie vindt. Op die manier gaan stemmen  verloren en iedere verloren stem is er één te veel. We moeten eens kritisch kijken naar de manier waarop adressen van kiezers aan die van stembureaus gekoppeld worden. Dat kan het beste geautomatiseerd.’

Reactie toevoegen

U bent hier