h

College Nijmegen gaat met vakbonden onderzoeken hoe minimumloon naar 14 euro kan

3 maart 2021

College Nijmegen gaat met vakbonden onderzoeken hoe minimumloon naar 14 euro kan

Op initiatief van de SP gaat het Nijmeegs college van burgemeester en wethouders in gesprek met de vakbonden om haar laagst betaalde medewerkers voortaan 14 euro per uur te betalen. Het college zag aanvankelijk weinig juridische mogelijkheden, maar gaat nu met vakbonden in gesprek om te onderzoeken wat er wel mogelijk is. Volgens SP-raadslid Maarten Sweep zijn die mogelijkheden er zeker: "Het is maar net aan welke jurist je het vraagt. Uiteindelijk gaat het om politieke wil."

Sinds de zomer wordt in Nijmegen gesproken over het verhogen van het minimumloon  naar 14 euro per uur. De gemeenteraad heeft toen besloten dat de gemeente het minimumloon voor haar medewerkers gaat verhogen, ook gaat Nijmegen landelijk lobbyen voor hogere beloning. Sweep: “Nijmegen moet voorop lopen bij het betalen van een degelijk minimumloon. En dat begint bij zelf het goede voorbeeld geven. Meer betalen is een keuze, ik ben ervan overtuigd dat de wethouder samen met de vakbonden een manier kan vinden waarop dit juridisch mogelijk is. Als de wil er maar is.”

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdag, heeft Sweep een voorstel ingediend om nogmaals te kijken naar mogelijkheden. Een meerderheid van de gemeenteraad bleek het hiermee eens te zijn. Wethouder Esselbrugge gaf aan de 19 vaste medewerkers en 24 payrollers een loonsverhoging te willen geven. Ze beloofde met vakbonden de mogelijkheden te gaan bekijken.

Reactie toevoegen

U bent hier