h

Neem klachten daklozenopvang serieus

2 november 2020

Neem klachten daklozenopvang serieus

Nijmeegse daklozen zitten in de knel met de opvang en de begeleiding die zij krijgen. SP-gemeenteraadslid Maarten Sweep stelt hierover vragen aan het stadsbestuur. ‘Iedere dakloze moet de begeleiding en het zorgaanbod krijgen die het beste bij hem of haar past. Met ‘one size fits all’ is niemand geholpen.’

De SP stelt de vragen na gesprekken met een aantal Nijmeegse daklozen. Sweep: ‘Daar komt het beeld naar voren dat zij vooral in standaardtrajecten geduwd worden die niet altijd aansluiten bij wat zij nodig hebben. De ene dakloze is de andere niet. Er zitten verslaafden en psychiatrische patiënten tussen, maar ook mensen die dakloos zijn geworden door een verbroken relatie of een conflict met hun huisbaas. De vraag is of een woonzorgtraject waarbij ze een verplichte indicatie en dagbesteding moeten accepteren altijd de beste oplossing is. Want sommige daklozen hebben alleen een woning nodig. Bovendien kan een zorgindicatie mensen in de problemen brengen met het vinden van reguliere woning en werk. Je hebt een stempel gekregen en dat leidt tot vooroordelen.’

Tegenover de verplichte dagbesteding staat een vergoeding van nog geen euro per uur. Sweep: ‘Dit brengt deze mensen bijvoorbeeld in de problemen met het UWV, dat vervolgens oordeelt dat zij arbeidsvermogen hebben. Daardoor kunnen ze in de problemen komen met een uitkeringsaanvraag. Maar als dit arbeid is waardoor je geen uitkering meer krijgt, zou er ook een minimumloon tegenover moeten staan.’

Reactie toevoegen

U bent hier