h

Beloftes na afschaffen BrengFlex niet nagekomen, toch belbussen in Nijmegen

19 oktober 2020

Beloftes na afschaffen BrengFlex niet nagekomen, toch belbussen in Nijmegen

Foto: SP / SP

Ondanks eerdere beloftes krijgt Nijmegen toch belbussen ter vervanging van vaste lijnen. SP-gemeenteraadslid Yurre Wieken reageert verbolgen op het nieuws dat lijn 7, die reizigers onder andere naar het Afrikamuseum brengt, geen vaste lijn wordt maar een belbus. ‘Toen BrengFlex werd afgeschaf, beloofde de provincie dat vaste lijnen die door het flexexperiment verdwenen waren weer terug zouden keren. Die belofte is niet nagekomen.’

Vorig jaar kondigde de provincie aan dat de proef met BrengFlex – geen vaste bus, maar een belbus die op bestelling komt – in december zou eindigen. De reden: de flexdienst was te duur, gemiddeld kostte een rit 25 euro per passagier. Om die reden pleitte de SP eerder al voor het stoppen van de proef. Met het schrappen van BrengFlex kwam er in 2020 een budget vrij van rond de 3 miljoen euro, waarvan ongeveer de helft betrekking had op ritten in Nijmegen. Op aansporen van de SP, pleitte de gemeente er bij de provincie voor dit geld weer in reguliere openbaar vervoer te investeren.Vaste lijnen die vervangen waren door flexbussen moesten weer terugkeren. Volgens de provincie was dit al het geval: zo zouden lijnen 3 en 7 terugkeren.

Vorige maand werd echter bekend dat lijn 7 een belbus wordt, en geen vaste lijn. Volgens Wieken is dit onacceptabel: ‘De provincie komt haar beloftes niet na. Vaste lijnen zouden terugkeren, in plaats daarvan blijven we zitten met een flexdienst. Prima dat men flexibel ov aanbiedt als aanvulling op vaste lijnen, maar het kan nooit een vervanging zijn. Zeker en betrouwbaar ov is essentieel wanneer we mensen willen verleiden de auto thuis te laten staan. De gemeente moet opnieuw om de tafel met de provincie, gedane toezeggingen moeten worden nagekomen.’

Reactie toevoegen

U bent hier