h

ROOD: stop de overvolle treinen, schaf de eerste klas af!

25 augustus 2020

ROOD: stop de overvolle treinen, schaf de eerste klas af!

Foto: ROOD / ROOD

Deze week voert ROOD, jong in de SP actie tegen het bestaan van de eerste klas in het openbaar vervoer, op het station en in de trein. Bij de actie hangen de SP-jongeren bordjes op bij lege stoelen in de eerste klas waarop staat dat iemand daar had kunnen zitten om meer afstand te houden, maar dat dat nu niet mag. Daarmee wordt aangekaart dat het systeem met de volle tweede klas en de bijna lege eerste klas niet alleen onpraktisch is, maar met de huidige COVID19-pandemie ook ronduit gevaarlijk is.

Met een pandemie waarbij afstand houden van elkaar en voldoende ventilatie van groot belang zijn, is het niet uit te leggen dat de eerste klas nu nagenoeg leeg blijft. Daarom roept ROOD de NS op om de eerste klas open te stellen voor alle reizigers.

Het tijdelijk opheffen van de eerste klas is echter niet genoeg voor ROOD. Het klassenverschil in de trein is volgens de socialisten niet meer van deze tijd en het is zelfs schadelijk voor de dynamiek in de samenleving. “Dat iemand met meer geld een betere zitplaats mag hebben geeft een totaal verkeerd signaal af en ondermijnd de solidariteit in onze maatschappij. Net nu we tijdens deze pandemie deze solidariteit zo hard nodig hebben kunnen we dit verschil niet langer accepteren.” aldus de activisten van ROOD.

ROOD wil uiteindelijk dat het openbaar vervoer compleet gedemocratiseerd wordt, en er fundamentele verandering komt in hoe wij omgaan met ons openbaar vervoer, zodat ons openbaar vervoer daadwerkelijk openbaar is.

Reactie toevoegen

U bent hier