h

Nijmeegse huurders houden drive-in: ‘Wij parkeren onze huur’

27 juni 2020

Nijmeegse huurders houden drive-in: ‘Wij parkeren onze huur’

Foto: Marij Feddema / SP Nijmegen

Vrijdagochtend 26 juni hieldenhuurders, samen met SP Nijmegen, een drive-in bij het kantoor van Talis om de huurverhoging per 1 juli ‘te parkeren’. Eén van de huurders parkeerde een camper voor de deur en bood de eis ‘0% huurverhoging’ aan in de vorm van een grote parkeerschijf. Ook huurders van andere corporaties of particuliere verhuurders sloten zich aan, en kwamen met hun auto of fiets om mee te doen. Middels deze actie vroegen ze de Nijmeegse verhuurders om achter hun huurders te gaan staan en de huurverhoging met maximale inzet tegen te gaan. Een voorstel van de SP-fractie om dit jaar de huren te bevriezen, haalde geen meerderheid tijdens de laatste raadsvergadering.

Foto: Marij Feddema / SP Nijmegen

De actie is niet alleen gericht op Talis en de andere Nijmeegse verhuurders, maar roepen ook de landelijke politiek actie te ondernemen. Raadslid Biljana Markovic deed ook mee met de drive-in-actie: “Een goed en betaalbaar huis is steeds lastiger te vinden. De overheid heeft het hele volkshuisvestingsbeleid op zijn kop gezet en sinds 2013 blijven de huurprijzen maar stijgen. Voor veel huurders een onhoudbare situatie. Huurders van woningcorporaties betalen nog altijd voor de vorige wooncrisis vanwege de verhuurderheffing. Zonder die huurdersbelasting waren er nu meer betaalbare huurwoningen gebouwd en konden zelfs de huren verlaagd worden. De Nijmeegse verhuurders mogen niet alleen naar Den Haag wijzen. Zij moeten ook zelf de eisen van de huurders omarmen en alles in het werk stellen om betaalbaar wonen mogelijk te maken. En niet alleen in coronatijd.” 

In Nijmegen hebben al meer dan 400 huurders zich aangesloten bij de eis om de huren niet te verhogen. In de Eerste Kamer stemde tot twee keer toe een meerderheid voor het stopzetten van de huurverhoging, maar minister Kasja Ollongren van Wonen weigert het SP-voorstel uit te voeren. Zelfs een aangenomen motie van afkeuring lijkt geen invloed op haar handelen te hebben. De acties van de SP en de huurders verhogen de druk op de minister, die niet kan blijven wegkijken. Wie de actie wil ondersteunen, tekent mee op sp.nl/stopdehuurverhoging

 

Reactie toevoegen

U bent hier