h

Minimumloon gemeente moet omhoog

24 juni 2020

Minimumloon gemeente moet omhoog

Foto: ROOD / ROOD Nijmegen

SP-gemeenteraadslid Maarten Sweep pleitte er 24 juni samen met GroenLinks, PvdA en 50PLUS voor dat Nijmegen zich in woord én daad inzet voor een minimumloon van minimaal 14 euro per uur. Een meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich achter deze oproep. De gemeente moet nu niet alleen voor een hoger minimumloon gaan pleiten in Den Haag, maar ook zelf het goede voorbeeld geven door haar medewerkers zelf dit minimumloon te gaan betalen en dit ook te vragen aan organisaties die voor of in opdracht van de gemeente werken.

 

Foto: Yurre Wieken / SP Nijmegen

Het voorstel is driedelig, vertelt Sweep: “Nijmegen moet wat ons betreft drie dingen doen. Het eerste is simpel: zich aansluiten bij de oproep van de FNV aan de regering om het minimumloon te verhogen naar 14 euro per uur. Daarnaast moet Nijmegen ook daad bij woord voegen en haar eigen medewerkers minimaal 14 euro per uur betalen. Anders is zo’n pleidooi natuurlijk niet erg geloofwaardig. En dat kan de gemeente ook al doen zonder een wetswijziging in Den Haag. Tot slot moet de gemeente hierover in gesprek met organisaties die voor of namens ons werken.”

Sweep is blij met steun in de gemeenteraad. “De afgelopen decennia is de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter gestegen. We zien nu al dat die verschillen door de coronacrisis nog groter worden. Met een hoger minimumloon maken we de verdeling van de welvaart in Nederland weer een stukje eerlijker.”  

Reactie toevoegen

U bent hier