h

Vrijheid van meningsuiting ambtenaren in het geding?

17 april 2020

Vrijheid van meningsuiting ambtenaren in het geding?

Foto: Parekh Cards / Creative Commons

De Nijmeegse SP-fractie heeft haar twijfels bij het ontslaan van een ambtenaar wegens kritiek op de corona-aanpak. Het betreft een trouwambtenaar die in een interview met de Gelderlander pleitte voor het verbieden van huwelijksceremoniën met maximaal dertig personen. Die zijn nu, in tegenstelling tot veel andere groepsactiviteiten, nog toegestaan. Gemeenteraadslid Maarten Sweep vindt dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is.

Sweep: “De gemeente spreekt van ‘ernstig plichtsverzuim’. Maar is daar inderdaad sprake van? Deze ambtenaar heeft alleen kritiek geuit op landelijk beleid. Wat lokaal beleid betreft mag je natuurlijk verwachten dat ambtenaren dat loyaal uitvoeren, de kritiek is aan de volksvertegenwoordiging. Maar kritiek op landelijk beleid brengt de gemeente op geen enkele manier in diskrediet. En het is volkomen begrijpelijk dat iemand de vraag stelt of het wel veilig is om groepen van dertig mensen toe te staan op een bruiloft. Als er al een sanctie getroffen zou moeten worden, lijkt ontslag ons een brug te ver. Ook gemeenteambtenaren hebben het recht hun mening te uiten over wat er gebeurt in de samenleving.”

Reactie toevoegen

U bent hier