h

Stop subsidie Grijze Wolven

17 februari 2020

Stop subsidie Grijze Wolven

Nijmegen moet de subsidie intrekken van all organisaties die verbonden zijn aan de Turkse Federatie Nederland (TFN). Dat eist de Nijmeegse SP, na onthullingen van Doorbraak over diverse rechts-extremistische Turkse organisaties die subsidie ontvangen van de gemeente.

Het rapport van Doorbraak beschrijft twee stichtingen, Tunga Educatief Centrum en Stichting Hilal Vrouwencentrum, beiden verbonden aan het Turks Cultureel Centrum (TCC) aan de Citroenvlinderstraat in de wijk Sint Anna. Het Cultureel Centrum is onderdeel van de Turkse Federatie Nederland (TFN), de landelijke koepel in Nederland van de rechts-extremistische en nationalistische Grijze Wolvenbeweging en de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). De MHP steunt het autoritaire bewind van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beide Nijmeegse stichtingen ontvangen sinds de jaren 90 subsidie van de gemeente voor het organiseren van culturele en maatschappelijke activiteiten.

Yurre Wieken, fractievolger van de SP in de gemeenteraad, reageert geschokt. “Dat extremistische groeperingen jarenlang subsidie van de gemeente ontvangen, is ongekend. Ik wil van het college weten of er nog meer organisaties zijn waar mogelijk iets mee is, en dat er een strengere screening komt. Het rapport van Doorbraak schetst een beeld van een gemeentelijke organisatie die niet alert is op wat voor clubs er allemaal kunnen aankloppen voor subsidie, en gemakkelijk overtuigd wordt door mooie woorden over ‘burgerparticipatie’ en ‘emancipatie’. Terwijl dat nou niet bepaald waarden zijn die deze organisaties daadwerkelijk nastreven. In april 2018 konden de Grijze Wolven zonder problemen een zaal huren in de Lindenberg voor een herdenkingsbijeenkomst, en het TCC kwam in opspraak omdat er een portret van oud-Wolvenleider Alparslan Türkes in een stembureau hing tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Volgens het rapport is in 2017 intern door een ambtenaar door gewaarschuwd voor de ware aard van de TFN en haar Nijmeegse stichtingen, maar werd er een paar maanden later alsnog subsidie verleend. Dit zijn allemaal tekenen dat we ons in Nijmegen onvoldoende bewust zijn van wat we in huis halen en waar we allemaal subsidie aan geven. Ik verwacht van het stadsbestuur dat ze de subsidie intrekken en voortaan beter controleren over wat gesubsidieerde instellingen zoal uitdragen.”

Reactie toevoegen

U bent hier