h

Politiek café over de Publieke Bank met Mahir Alkaya

15 januari 2020

Politiek café over de Publieke Bank met Mahir Alkaya

Foto: SP / SP

Op donderdagavond 30 januari organiseert de SP samen met GroenLinks, Stichting Ons Geld en Stichting Green Cross Nederland een politiek café in Lent over de Publieke Bank, een niet-commerciële bank waar mensen veilig hun geld kunnen stallen. SP-Tweede Kamerid Mahir Alkaya is aanjager van deze bank in publieke handen: “Als we niet meer gegijzeld worden door de financiële sector kunnen we weer voor onszelf beslissen wat we voor onze gemeenschap belangrijk vinden.” 

Na een burgerinitiatief met meer dan 100.000 handtekeningen is het debat over ons geldstelsel op gang gekomen. Stichting Ons Geld, Stichting Full Reserve, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, tal van economen en hoogleraren hebben zich uitgesproken voor een zogenoemde ‘full-reserve’ bank, oftewel de Publieke Bank.

SP-Kamerlid Mahir Alkaya maakt zich hard voor de oprichting van deze instelling met zijn initiatiefnota 100% veilig sparen en betalen. “Een Publieke Bank is er voor de mensen, geeft ons een stabiel fundament om een maatschappij op te bouwen en de democratische keuzevrijheid die aan de basis ligt van een rechtvaardige samenleving. Het geld waar jij hard voor hebt gewerkt, staat veilig op een rekening en kan niet verdampen omdat de bank weer te veel risico’s neemt in hun zucht naar winst. Er is geen onzekerheid over negatieve spaarrentes bestaat. Je kunt altijd kunt pinnen, overschrijven of contant geld opnemen -  ook in tijden van crisis. Een voorziening die aan de basis ligt van een goed functionerende, stabiele en democratische samenleving, net zoals de politie, openbare scholen en de zorg - dát is de Publieke Bank.”

Wie meer wil weten of wil meepraten, is welkom op donderdag 30 januari om 19.30 uur (inloop 19:00) naar de Ecologische Woongemeenschap Eikpunt, Duitslandstraat 4, 6663 CH Nijmegen (Lent). Hier gaan Kamerleden Mahir Alkaya (SP) en Bart Snels (GL) in gesprek met elkaar en de zaal. Ook zullen Bart Jan Krouwel (mede-oprichter van de Triodosbank), Martijn Jeroen van der Linden en Edgar Wortmann (beiden van Stichting Ons Geld) deelnemen aan de discussie en is er ruimte voor vragen uit de zaal. De avond duurt tot circa 22:30.

Lees meer op: https://sp.nl/nieuws/2019/10/naar-publieke-bank

Reactie toevoegen

U bent hier