h

Studenten vragen Sinterklaas om compensatie voor studieschuld

5 december 2019

Studenten vragen Sinterklaas om compensatie voor studieschuld

Foto: ROOD / SP

Afgelopen dinsdag konden studenten op de HAN aan Sinterklaas compensatie voor hun schulden vragen. Op een groot verlanglijstje schreven ze op wat ze met het geld wilden doen. Deze actie, georganiseerd door ROOD Nijmegen, moet de aandacht vestigen op de studenten die gedupeerd zijn door het leenstelsel en straks met grote schulden zitten.

Schulden zijn onder studenten een grote zorg. Hoewel het leenstelsel binnenkort waarschijnlijk wordt afgeschaft dreigt er een ‘schuldengeneratie’ te ontstaan. Als studenten zich straks niet meer in de schulden hoeven te steken blijft er een groep over die tussen de wal en het schip valt: zij vallen niet meer onder het oude stelsel en kunnen ook niet profiteren van de afschaffing van het leenstelsel. Volgens de SP-jongeren moet deze generatie dan ook worden gecompenseerd. ROOD-lid Nihat Akdamar: “Ze hadden dat schuldenstel natuurlijk nooit moeten invoeren, en nu het waarschijnlijk weer wordt afgeschaft verdient de huidige generatie studenten het om gecompenseerd te worden. Zij zijn geen proefkonijnen!”

Recentelijk kondigde de Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven (D66), aan dat studenten die nog niet hebben kunnen profiteren van de investeringen vanwege de invoering van het leenstelsel zullen worden gecompenseerd. Ze krijgen vijf jaar na het behalen van hun diploma 2000 euro korting op hun volgende studie. Akdamar: “Daar heb je natuurlijk helemaal niks aan. Ten eerste doen maar heel weinig mensen een tweede studie, en bovendien moet je dan instellingsgeld betalen. Dan mag je 15.000 euro collegegeld per jaar aftikken. Die 2000 euro stelt dan niks voor.”

Om aandacht te vragen voor dit onderwerp hebben ze de Goedheiligman uitgenodigd. Akdamar: “Als de overheid komt aanzetten met zo’n slappe maatregel kunnen we beter bij Sinterklaas zijn. Misschien dat hij de Minister in de zak kan meenemen naar Spanje.”

Reactie toevoegen

U bent hier