h

SP wil vergunningstop verkamering

24 november 2019

SP wil vergunningstop verkamering

Foto: SP

De gemeente moet voorlopig stoppen met in behandeling van nieuwe vergunningsaanvragen voor verkamering van gezinswoningen. Dat bepleitte SP-gemeenteraadslid Biljana Marković recent. Wat de SP betreft moeten eerst de vele lopende zaken afgerond worden.

Marković: “We zijn tevreden met het strengere verkameringsbeleid, maar na anderhalf jaar zien we dat er nog steeds veel blijft liggen. Klachten van bewoners worden niet opgepakt en nog steeds zijn veel illegale panden niet opgespoord. Omzettingsvergunningen die verleend worden ondanks negatieve adviezen van politie, toezicht en handhaving en wijkmanagement.  Wat ons betreft moet het advies van de betrokken partijen serieus genomen en opgevolgd worden, zelfs bij één negatief advies, anders volgt een afwijzing op vergunningsaanvraag. Daarom een pas op de plaats: eerst alle lopende zaken afronden, daarna pas weer nieuwe aanvragen in behandeling nemen. Anders blijft het dweilen met de kraan open.”

De SP staat achter het strengere beleid voor het verkameren van gezinswoningen. Marković: “Dat is ook in het belang van kamerhuurders, want huisjesmelkers nemen het vaak niet zo nauw met de regels. Er zijn nu strengere eisen onder andere aan de isolatie en brandveiligheid, zodat omwonenden geen geluidsoverlast hebben én huurders zijn verzekerd van een veilige leefomgeving. Daarnaast willen de betaalbare woningen beschermen tegen deze huisjesmelkers en andere speculanten. Wat de SP betreft stoppen we op termijn helemaal met
verkamering – dit soort huisvesting is wat ons betreft geen taak van de vrije markt. Woningcorporaties zoals studentenhuisvester SSH&  zullen flink wat extra wooneenheden moeten bouwen, zodat de particuliere verkameringsmarkt op termijn verdwijnt. De komende jaren komen er 500 bij, maar dat is wat ons betreft dus nog maar het begin.”

Reactie toevoegen

U bent hier