h

Bezuinigingen CAZ en bijzondere bijstand van de baan

12 november 2019

Bezuinigingen CAZ en bijzondere bijstand van de baan

Nijmegen gaat niet bezuinigen op de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (CAZ) en de bijzondere bijstand. Op 13 november dienen SP, GroenLinks en D66 een gezamelijk amendement in dat deze bezuinigingen schrapt uit de begroting. SP-fractievoorzitter Hans van Hooft is trots op dit resultaat: “Door gigantische kortingen op het gemeentefonds hebben we fors  moeten snijden in de Nijmeegse begroting. Ik ben er trots op dat we toch goed nieuws kunnen brengen voor mensen met een laag inkomen."

Een geplande bezuiniging van 790.000 euro op de CAZ betekende een verhoging van de eigen bijdrage van 72 euro per jaar. De CAZ stelt mensen met een laag inkomen (tot 130 procent van het sociaal minimum) in staat om hun eigen risico te betalen. Van Hooft “Het terugdraaien van deze geplande bezuiniging levert ruim 11.000 mensen elke maand 6 euro op. Dat lijkt niet veel, maar tikt wel aan als je aan het eind van elke maand geld tekort komt.” Op de bijzondere bijstand stond een bezuiniging van 300.000 euro gepland, goed voor 2,5 procent van het budget. Ook daar zet de coalitie van GroenLinks, D66 en SP een streep door. Van Hooft: “Alles bij elkaar zorgen we ervoor dat er 1,1 miljoen euro in deze gemeentelijke begroting wordt verschoven ten gunste van mensen met een laag inkomen. Dat is een resultaat waar we als SP trots op mogen zijn.”
Naast het schrappen van de bezuiniging op de CAZ (7,9 ton) en de bijzondere bijstand (3 ton), draaien de coalitiepartijen een korting van 100.000 euro op het ondernemersfonds terug en wordt de bezuiniging op grote culturele instellingen verlaagd met 132.000 euro.

Reactie toevoegen

U bent hier