h

Bezuiniging collectieve aanvullende ziektekostenverzekering van de baan

23 september 2019

Bezuiniging collectieve aanvullende ziektekostenverzekering van de baan

Foto: Yurre Wieken / SP Nijmegen

De bezuiniging op de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (CAZ) is van de baan. Dat maakte SP-fractievoorzitter Hans van Hooft woensdag bekend in de gemeenteraad. “Nijmegen blijft daarmee de sociaalste stad van Nederland", aldus Van Hooft.

 

Dankzij de CAZ zijn mensen met een laag inkomen (tot 130 % van het sociaal minimum) jaarlijks 72 euro minder kwijt aan hun ziektekostenverzekering. Daardoor kunnen zij ook het eigen risico afdekken. In het coalitieakkoord dat SP, GroenLinks en D66 in mei 2018 sloten, stonden bezuinigingen gepland op de CAZ. Van Hooft: “Dat was even slikken, maar Nijmegen kreeg 17 miljoen minder van het Rijk voor bijstandsgelden dan we daadwerkelijk aan uitkeringen kwijt waren.. Bij de SP zeiden we in 2018 al: zodra er ruimte voor is, draaien we deze bezuiniging weer terug. Vorig jaar is hij op initiatief van de SP al een jaar uitgesteld. Inmiddels is het moment voor afstel er – de structurele tekorten op Werk en Inkomen zijn het afgelopen jaar met een kleine 10 miljoen afgenomen. Dan is het vreemd om zo’n bezuiniging door te zetten. Daar hebben we onze coalitiepartners ook van overtuigd, wat betekent dat er een raadsmeerderheid tegen de bezuiniging is. Dat is een goede zaak, want het gaat hier om de allerarmste inwoners van onze stad.”

Tijdens de begrotingsbehandeling in november komen SP, GroenLinks en D66 met een voorstel om de CAZ intact te houden.

Reactie toevoegen

U bent hier