h

ROOD Nijmegen vangt dakloze studenten op tijdens introweek

14 augustus 2019

ROOD Nijmegen vangt dakloze studenten op tijdens introweek

Foto: SP

Aankomende introweek kunnen 15 studenten zonder kamer terecht bij ROOD, jong in de SP. Wat normaal als het Nijmeegse kantoorpand van de SP dient, biedt voor één week onderdak aan nieuwe studenten. Op deze manier vragen de jongeren van de SP aandacht voor de aanhoudende woningnood in Nijmegen, waar studenten veelal de dupe van zijn. “Als je van ver moet komen is het niet te doen om iedere dag heen en weer te reizen. Om ervoor te zorgen dat iedereen van de intro kan genieten gooien we onze deuren open,” aldus ROOD-lid Andrew Ammerlaan.

De zomervakantie is een stressvolle periode voor veel aankomend studenten. Terwijl anderen genieten van het mooie weer, zijn zij druk op zoek naar een kamer. Een enkeling kent iemand in Nijmegen die nog een plekje over heeft, anderen hebben minder geluk. ROOD bracht naar buiten 15 studenten een slaapplek te bieden, binnen 3 dagen waren er al meer dan dubbel zoveel aanmeldingen. Volgens ROOD is dit een duidelijk signaal dat er sprake is van woningnood.

Dat er een kamertekort is blijkt niet alleen daaruit. Nog steeds worden studenten in de handen gedreven van huisjesmelkers die het niet altijd even nauw nemen met wet- en regelgeving. Volgens onderzoek van de LSVb betaalt meer dan 75% van de Nijmeegse studenten meer huur dan wettelijk toegestaan. “Als je al maanden aan het zoeken bent neem je al snel genoegen met minder. Huisjesmelkers maken daar graag misbruik van: hogere huren en minder onderhoud betekent meer winst. Ondertussen durven studenten er niks van te zeggen uit angst dat ze hun kamer verliezen, dat horen wij ook als we langs de deuren gaan.”

Met deze actie hopen de jonge SP’ers dat de lokale politiek dit probleem serieuzer aan zal pakken. Hoewel er komende jaren een aantal kamers bijkomen is het volgens hen nog niet genoeg. Ammerlaan: “Los van het huidige tekort aan kamers wonen veel studenten in illegaal verkamerde panden in woonwijken. Om te zorgen dat ook zij fatsoenlijk kunnen wonen zal er nog meer bijgebouwd moeten worden. Ook met de 15 extra plekken die wij aanbieden zijn we er helaas nog niet.”

Reactie toevoegen

U bent hier