h

Pak verkamering aan en bouw meer studentenwoningen

14 juni 2019

Pak verkamering aan en bouw meer studentenwoningen

Foto: SP

De Nijmeegse SP wil strengere eisen stellen aan het verkameren van gezinswoningen, en 1.500 extra onzelfstandige woningen laten bouwen. Daarmee kan Nijmegen huisjesmelkers de wind uit de zeilen nemen, betaalbare woningen voor jonge starters behouden, overlast voor buurtbewoners verminderen en tegelijkertijd zorgen dat studenten in Nijmegen een plek om te wonen hebben.

Yurre Wieken, fractievolger in de gemeenteraad namens de SP: “Studenten zijn wat de SP betreft welkom in Nijmegen, huisjesmelkers niet. Studentenhuisvesting moeten we dus niet aan de vrije markt overlaten – dankzij de markt betaalt driekwart van de Nijmeegse studenten te veel huur, worden zij geïntimideerd door hun huisbaas, hebben gezinnen last van geluidsoverlast door een wildgroei aan verkamering en zien jonge starters betaalbare woningen aan hun neus voorbij gaan. Sinds vorig jaar gelden er daarom strengere eisen voor kamerverhuur in Nijmegen. Illegale panden worden opgespoord en aangepakt, en er wordt een leefbaarheidstoets uitgevoerd.”

Wat Wieken betreft mag er een tandje bij. “Om te voorkomen dat woningen die bedoeld zijn voor starters verkamerd worden, verhoogt het stadsbestuur de grens voor omzettingsvergunningen van 180.000 euro WOZ-waarde naar 220.000. Dat stelt 8.000 woningen vrij van verkamering, zodat zij bewaard blijven voor starters. Wat de SP betreft maken we daar 248.000 van. Daarmee stellen we nog eens 6.000 woningen veilig (totaal: 14.000) en gaan we mee met de ontwikkelingen in de woningmarkt. Dit is ook in het belang van studenten, want die willen ook na hun afstuderen een woning kunnen vinden in Nijmegen. Daarvoor heb je momenteel meer dan 11 jaar inschrijftijd voor nodig bij Entree, met dank aan huisjesmelkers die nu nog alle betaalbare woningen opkopen en verkameren.”

Omdat studenten wel ergens moeten kunnen wonen, wil de SP dat er meer kamers bij worden gebouwd. Wieken: “In het coalitieakkoord hebben SP, D66 en GroenLinks afgesproken dat er de komende jaren 500 kamers bijkomen. Uit onderzoek blijkt echter dat er minstens 900 nodig zijn. Daar bovenop wil de SP dat de SSH& een groter deel van de kamermarkt in handen krijgt (nu is dat een derde). Daarom pleiten wij voor 1.500 woningen. Daarover moet de gemeente afspraken maken met de SSH& en andere corporaties.”

Reactie toevoegen

U bent hier