h

Nijmegen biedt schuldenaren helpende hand

7 februari 2019

Nijmegen biedt schuldenaren helpende hand

Foto: SP

SP-wethouder Renske Helmer (Werk, Inkomen en Armoedebestrijding) wil zwaarder inzetten op het voorkomen van schulden. Nijmegen kent zo’n 12.500 tot 15.000 huishoudens met risicovolle of problematische schulden. Bij 4000 duizend huishoudens gaat het om schulden van 40.000 euro of meer verdeeld over meer dan 10 schuldeisers. Om deze schulden aan te pakken komt het college met een nieuw actieplan. Hierin staat onder andere dat iedere wijk een financieel expert krijgt, waar mensen terecht kunnen voor informatie en hulp bij het aanpakken van hun schulden. Het plan van het College kon op unanieme steun rekenen van de Nijmeegse gemeenteraad.

SP-raadslid Maarten Sweep: “Schuld is niet iets om je voor te schamen. Hoe eerder de ingreep, hoe sneller het resultaat. Ik heb dan ook hoge verwachtingen van deze aanpak. Vraag is natuurlijk ook hoe de gemeente zich als schuldeiser opstelt. Gelukkig is toegezegd dat het college dit uitzoekt. Wordt vervolgd dus.”

 

In 2018 is er begonnen met een experiment waarin samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, zorgverzekeraars en nutsbedrijven centraal stond. Mensen kwamen hierdoor eerder in beeld bij de schuldhulpverlening en hun schuld was vaak minder problematisch. Het experiment wordt een vast onderdeel in de aanpak van schulden. Verder gaat het College ook kijken of er goede apps en websites zijn die een overzicht bieden van inkomsten en uitgaven of van regelingen en toeslagen.

Wethouder Renske Helmer: “Je baan verliezen, je relatie die strandt en/of onverwacht te maken krijgen met hoge zorgkosten waardoor je de vaste lasten niet meer kunt betalen. Het kan iedereen gebeuren. We willen meer mensen bereiken in een vroeg stadium, omdat dan met een klein beetje ondersteuning erger kan worden voorkomen.”

Reactie toevoegen

U bent hier