h

Portaal genomineerd voor landelijke 'Schimmelschandpaal'

29 oktober 2018

Portaal genomineerd voor landelijke 'Schimmelschandpaal'

Foto: Peter de Vos

Vanmorgen hebben Nijmeegse huurders hun verhuurder Portaal genomineerd voor de landelijke “schimmelschandpaal”. Met een mega-schimmel-schandpaal-sticker op de ruiten, een huurdersglossy in de brievenbus én met een taart, gingen de huurders samen met SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman langs bij het Nijmeegse kantoor van Portaal. Portaal is één van de tien genomineerden voor de 'schimmelschandpaal'. Deze prijs wordt uitgereikt aan de woningcorporatie met de meeste klachten over schimmel in de huizen, en de minste bereidwilligheid om hier iets aan te doen.

Nijmeegse huurders in Zwanenveld zijn sinds 2017 in actie voor betere huizen zonder vocht, tocht en schimmel. Rachida El Ayadi is een van de huurders; “Portaal is nu bezig met klein onderhoud, maar wil niets doen aan de slechte isolatie en schimmel. Zodra we over de schimmel beginnen, horen we: daar gaan we niks aan doen. Het klein onderhoud nu is maar een zoethoudertje.” De Nijmeegse huurders vinden dat Portaal niet oprecht aan de slag gaat met klachten van huurders over schimmel, en vinden de nominatie van Portaal voor deze prijs dan ook meer dan terecht.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman was vanochtend ook bij het bezoek aan Portaal aanwezig: ‘Uit cijfers blijkt dat ten minste een half miljoen sociale huurwoningen in Nederland kampt met vocht en schimmel. Daarom eisen we niet alleen dat deze corporaties hun huizen direct opknappen maar ook dat de minister met een landelijk actieplan komt.’

Mensen met schimmel in huis hebben vaker last van astma en allergieën. De kans op luchtwegklachten neemt zelfs met een factor anderhalf toe bij een ongezonde woning. Deze mensen worden letterlijk ziek van hun eigen huis. Beckerman: ‘Veel corporaties leggen de oorzaak van schimmel bij de huurder en pakken problemen niet aan. Maar het gaat niet om de individuele huurders, er is een structureel probleem. Wanneer er niet naar huurders wordt geluisterd en zoveel mensen, waaronder kinderen, ziek worden in hun eigen huis, zit de schimmel niet alleen in de huizen, maar in het systeem.’

Beckerman vervolgt: ‘Er is een groot offensief nodig. Dat offensief begon toen huurders in actie kwamen tegen hun woningcorporatie. En dat offensief krijgt een landelijk gezicht met de Schimmelschandpaal. Zo eisen we dat corporaties pal staan voor hun huurders en samen met hen vechten tegen het systeem,’ aldus Beckerman.

Mensen kunnen tot 11 november stemmen op www.schimmelschandpaal.nl. Op 12 november wordt de winnaar van de Schimmelschandpaal 2018 bekend gemaakt.

Foto: Peter de Vos

Foto: Peter de Vos

Reactie toevoegen

U bent hier