h

SP: Chaos stempassen onacceptabel

15 maart 2018

SP: Chaos stempassen onacceptabel

Foto: Peter de Vos

De Nijmeegse SP is verontwaardigd over de chaos rondom de bezorging van stempassen in de stad. Tweehonderd kiesgerechtigden hebben geen stempas ontvangen, en bij de wel op tijd bezorgde passen zijn ook fouten gemaakt. Zo werden de stempassen bij een groot wooncomplex open en bloot op een stapel in de hal gelegd. Gemeenteraadslid Yurre Wieken wil tekst en uitleg van de gemeente.

Wieken: “Vorig jaar was het op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen al een chaos met het tekort aan stembiljetten op diverse stembureau’s. De aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart had al een valse start door de vermelding van een niet meer bestaand stembureau op de stempas. Daar komen nu de niet bezorgde passen bij. Ik lees in de krant dat er tweehonderd passen niet zijn bezorgd. Reken dan maar dat het daadwerkelijke aantal nog een stuk hoger ligt. Het is onbestaandbaar dat bij zo’n cruciaal onderdeel van het functioneren van onze democratie zulke fouten begaan worden. Hierdoor gaan stemmen verloren, en iedere verloren stem is er een te veel.”

Op korte termijn wil Wieken dat de gemeente zo hard mogelijk haar best doet om gedupeerde kiesgerechtigden te bereiken, zodat zij weten hoe en waar zij een vervangende stempas kunnen regelen. “Ik zie oproepen langskomen op social media, dat is heel goed. Maar niet iedereen heeft Facebook of Twitter, of begeeft zich uberhaupt in de digitale wereld. Voor deze mensen zou bijvoorbeeld een advertentie geplaatst kunnen worden in de krant. Dat moet in goed overleg met een redactie nog te regelen zijn dit weekeinde. Er zou verder een soort calamiteitenplan moeten zijn bij dit soort situaties, zodat er snel gehandeld wordt en er niet ter plekke nog bedacht moet worden wat er gedaan kan worden. Ik hoop dan ook op een grondige reflectie van het stadsbestuur over de gang van zaken rondom de stempassen.”

Reactie toevoegen

U bent hier