h

SP kampioen lastenverlaging voor de bevolking

26 februari 2018

SP kampioen lastenverlaging voor de bevolking

Foto: Peter de Vos

De SP wil in Nijmegen de gemeentelijke belastingen voor de bevolking het meest verlagen van alle partijen. Dat blijkt uit een vergelijking van de verkiezingsprogramma's en standpunten van verschillende partijen bij de Kieswijzer van De Gelderlander. De partij pleit als enige voor een verlaging van de onroerendzaakbelasting (OZB) voor woningeigenaren met maar liefst 20 procent. Sinds 2017 heeft Nijmegen op initiatief van de SP de afvalstoffenheffing afgeschaft, waardoor 80 procent van de bevolking minder gemeentelijke belastingen betaalt. Een grote meerderheid van de Nijmeegse partijen wil de afvalstoffenheffing opnieuw invoeren waardoor alle huurders en woningeigenaren met een woning tot 2 ton duurder uit zijn.

SP-fractievoorzitter Hans van Hooft: “D66, VVD, CDA, PvdA én Partij voor de Dieren willen huurders en eigenaren van een woning tot 2 ton opzadelen met een forse belastingverhoging. Een kostendekkende afvalstoffenheffing betekent voor huurders een lastenverhoging van maar liefst 300 euro per jaar. Wie na de verkiezingen graag 300 euro meer belasting wil betalen, moet vooral op deze partijen gaan stemmen. Wie liever minder wil betalen, kan bij de SP terecht. Vier jaar geleden is op initiatief van de SP de afvalstoffenheffing geschrapt. Hierdoor zijn de lasten voor de helft van de woningeigenaren verlaagd ten koste van een lastenverhoging voor woningen boven de 2 ton. De lasten voor alle huurders zijn verlaagd ten koste van een lastenverhoging voor verhuurders. Iedereen die roept dat woningeigenaren zijn gaan betalen voor huurders praat onzin en schept een tegenstelling die er absoluut niet is.”

"Grootste OZB-verlaging uit de Nijmeegse geschiedenis"

Voor de komende vier jaar wil de SP de OZB voor woningeigenaren met 20 procent verlagen. Van Hooft: “Het kabinet met VVD, D66, CDA en ChristenUnie verhoogt de belastingen voor de bevolking en geeft ondertussen een paar miljard weg aan multinationals en grote bedrijven door afschaffing van de dividendbelasting en verlaging van de vennootschapsbelasting. Mensen met een modaal inkomen zijn er de afgelopen jaren nauwelijks op vooruit gegaan. Ons antwoord op dit onversneden rechtse beleid is de grootste OZB-verlaging uit de Nijmeegse geschiedenis. We verlagen de lasten voor de bevolking door de lasten te verschuiven naar eigenaren van bedrijfsvastgoed, wat in 80 procent van de gevallen vastgoedverhuurders zijn. Nijmegen is door de SP in de afgelopen vier jaar ook al de MKB-vriendelijkste gemeente geworden wat betreft gemeentelijke lasten voor bedrijven in een gehuurd pand. Hun belastingen zijn volledig afgeschaft. Net als de afschaffing van de afvalstoffenheffing is dat duidelijke politieke keus. Belasting betalen is een kwestie van beschaving, maar ook van eerlijk delen."

Reactie toevoegen

U bent hier