h

Verian moet zorg leveren waar mensen recht op hebben

16 januari 2018

Verian moet zorg leveren waar mensen recht op hebben

Foto: SP

Cliënten en medewerkers in de huishoudelijke verzorging mogen niet de dupe worden van fouten in de organisatie. Dat stelt de SP-fractie over het nieuws van Verian in de Gelderlander. Volgens de zorgorganisatie zijn de tarieven die de gemeente betaalt te laag om de afgesproken hulp te kunnen leveren. SP-fractievoorzitter Hans van Hooft: “Verian moet de afspraken nakomen. Minder hulp komt wat ons betreft neer op contractbreuk.”

Toen Rutte 2 in 2015 maar liefst 30% kortte op de budgetten voor de huishoudelijke verzorging heeft de sociale coalitie in Nijmegen de zorg volledig overeind gehouden. In november is er nog bestuurlijk overleg geweest met alle thuiszorgorganisaties. Geen enkele organisatie gaf toen aan niet uit te komen met de zorgbudgetten. Van Hooft: “Nu opeens mensen korten op hun zorg en de medewerkers korten op hun uren gaat in tegen alle afspraken. Als Verian kan aantonen dat ze te weinig geld krijgt om de afgesproken zorg te leveren, dan moet dat worden opgelost. De boeken moeten dan op tafel, zodat duidelijk is dat het zorggeld niet elders in de organisatie verdwijnt. Cliënten en medewerkers mogen niet de dupe worden van fouten in de organisatie.”

Afgelopen jaar opende de Nijmeegse SP de thuiszorgtelefoon, waar mensen klachten konden melden over de verleende zorg. De SP-hulpdienst heeft destijds in goed overleg met de gemeente veel mensen uit de problemen kunnen helpen. Uit tevredenheidsonderzoeken blijkt dat Nijmegen met een 8.2 goed scoort bij mensen die thuiszorg krijgen. Van Hooft: “De wethouder moet snel met Verian aan tafel om ervoor te zorgen dat iedereen de zorg krijgt waar ie recht op heeft. Ook moet het college onderzoeken of andere thuiszorgorganisaties met dezelfde problemen kampen.”

Reactie toevoegen

U bent hier