h

Bewoners Aldenhof houden protestrit met buslijn 4

6 december 2017

Bewoners Aldenhof houden protestrit met buslijn 4

Foto: Marloes Piepers

Vanmiddag hielden meer dan 20 bewoners van de Dukenburgse wijk Aldenhof een protest tegen het inkorten van buslijn 4. Met de bus reden zij op en neer naar het centrum. Vanaf 10 december heeft de wijk geen rechtstreekse buslijn meer met het stadcentrum en station. Tijdens de busrit werd er steun gevraagd aan de andere busreizigers, en de groep liet met muziek en liederen van zich horen. Volgende week brengen de bewoners een bezoek aan de Nijmeegse gemeenteraad om gehoor te vinden voor het behoud van een busverbinding van Aldenhof naar het centrum.

Over een paar dagen gaat de nieuwe dienstregeling in, dus sommige bewoners stapten vandaag voor het laatst in de rechtstreekse bus van Aldenhof naar Plein ’44. “Mijn man en ik hebben geen auto. We gaan vaak met de bus, om boodschappen te doen maar helaas ook om naar het ziekenhuis te gaan. We weten niet hoe we dat straks moeten doen als lijn 4 niet meer rijdt.” Een van de bewoners; “Ik sprak een vrouw van ouder van 80. Zij wist van niets, en schrok van het verdwijnen van de rechtstreeks bus naar het centrum. Voor veel mensen in deze buurt is de bus geen luxe, maar een noodzakelijke, dagelijkse verbinding met de stad en Hatert”.

Foto: SP

In de nieuwe dienstregeling van Breng rijdt lijn 4 niet meer van Aldenhof naar het centrum, maar als pendeldienst naar station Dukenburg waar reizigers moeten overstappen naar een andere bus als ze naar het centrum willen. Yurre Wieken, gemeenteraadslid namens de SP en inwoner van Aldenhof: “Inmiddels hebben al bijna 600 mensen de petitie gesteund tegen het inkorten van lijn 4. Zij willen een fatsoenlijke busverbinding in de wijk, geen karige pendeldienst. Lijn 4 is enorm belangrijk voor bewoners van Aldenhof voor het bezoek aan het centrum, de winkels in Hatert en het ziekenhuis. Valt die verbinding weg, dan pakken mensen vaker de auto of blijven ze eenzaam thuis zitten.”

Foto: Matthias van Hunnik

Volgens de SP zou de gemeente beter moeten opkomen voor haar bewoners bij de provincie, waar het besluit genomen is. Raadslid Matthias van Hunnik: “In de beantwoording van de vragen van de SP over lijn 4 gaat de gemeente mee in de argumenten van Breng en de provincie dat lijn 4 ‘niet rendabel’ zou zijn. Een busverbinding is een publieke voorziening, die hoeft dus niet rendabel te zijn. Anders kunnen we alle gemeentelijke subsidies ook wel afschaffen. Een goede busverbinding is essentieel voor iedere wijk, dat is niet iets wat je even aan een tekentafel wegbezuinigt of inkort. ”

Foto: Matthias van Hunnik

Reactie toevoegen

U bent hier