h

Nijmeegse jongerenorganisaties laten Pegida lopen voor vluchtelingen

14 november 2017

Nijmeegse jongerenorganisaties laten Pegida lopen voor vluchtelingen

Foto: SP

ROOD, jong in de SP, slaat de handen ineen met DWARS (jongeren GroenLinks) en de Jonge Socialisten (PvdA) om de komende Pegida-demonstratie om te toveren in een sponsorloop voor vluchtelingen. Pegida, de uit Duitsland afkomstige extreemrechtse beweging die sinds 2016 ook actief is in Nederland, houdt op 26 november een demonstratie in Nijmegen. Wie vluchtelingen een warm hart toedraagt en zich tegen Pegida wil uitspreken, kan via de actie van ROOD, DWARS en JS een Pegida-demonstrant ‘sponsoren’. Voor iedere Pegida-demonstrant die komt opdagen, wordt dan een bedrag opgehaald dat naar Vluchtelingenwerk Nederland gaat.

Afgelopen dinsdag was ROOD voor het eerst op pad om sponsoren te werven. ROOD-woordvoerder Bob Manschot: “Het is mooi om te zien hoeveel mensen deze actie willen steunen, het enthousiasme onder de mensen die we spreken is erg groot. Het laat maar weer zien dat Nijmegenaren staan voor menselijkheid en gelijkwaardigheid, in tegenstelling tot Pegida."

Het idee om extreemrechtse demonstraties te ‘kapen’ voor sponsorlopen is overgewaaid uit Duitsland. In het Beierse dorpje Wunsiedel kwamen ieder jaar neonazi’s bijeen om de dood van Rudolf Hess, de nummer twee van Hitler, te herdenken. Bewoners waren het spuugzat en besloten in 2014 voor iedere meter die de neonazi’s door het dorp liepen tien euro te doneren aan EXIT Deutschland, een anti-extremismeprogramma. In april 2017 kaapten ROOD en DWARS een Pegida-demonstratie in Groningen om geld op te halen voor de bed-, bad- en broodvoorziening die uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad krijgen. Dit leverde 3680 euro op.

ROOD Nijmegen gaat de komende tijd door met het zoeken van sponsoren voor de actie in Nijmegen. Wil je de actie online ondersteunen dan kan dat hier!

Reactie toevoegen

U bent hier