h

SP: harde sancties voor huisjesmelkers

15 november 2017

SP: harde sancties voor huisjesmelkers

Foto: SP

De SP steunt de oproep van studenten en wethouders in studentensteden om hardere maatregelen tegen huisjesmelkers te nemen. SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “Studenten en wethouders roepen terecht om harde sancties tegen deze malafide praktijken. Er zijn verhuurders die hun huurders uitbuiten door intimidaties en veel te hoge huren. Die huisjesmelkers moeten hard in de portemonnee worden geraakt. Het uitbuiten van huurders moet een economisch delict worden, de boetes hoog.”

Beckerman stelt voor dat te regelen via de Huurcommissie. Op dit moment kan de huurder naar de huurcommissie om zijn gelijk halen, maar die kan geen boetes opleggen. Beckerman: “Dat geeft veel ruimte aan kwaadwillende huisjesmelkers om de gok te wagen. Als de huurder gelijk krijgt, moet de verhuurder slechts de huurprijs aanpassen. Dat heeft geen afschrikwekkende werking. Als de Huurcommissie een uitspraak doet in het nadeel van de verhuurder, moet dat wat de SP betreft automatisch leiden tot een boete aan de verhuurder. Uitbuiten is een economisch delict. Als de huurder doorgaat met uitbuiting zal de boete sterk moeten oplopen. Uiteindelijk leidt dat tot een totaal verhuurverbod voor de verhuurder.”   

De voorzitter van ROOD, jong in de SP, Lisa de Leeuw, valt Beckerman bij: “Studenten en jongeren staan soms machteloos tegenover de huisjesmelkers. Ik ken veel studenten die nauwelijks keus hebben. Huisjesmelkers in studentensteden maken misbruik van die schaarste. Daarmee worden ze kwetsbaar voor uitbuiting.” Daarnaast pleiten de SP en ROOD voor het bijbouwen van betaalbare huurwoningen om de woningnood te lijf te gaan. 

De Leeuw: “Hardere sancties tegen huisjesmelkers zijn hard nodig. Tot deze situatie zo ver is, gaan we door met de jaarlijkse Huisjesmelker van het Jaar-verkiezing. Dinsdag 21 november trappen we de nieuwe editie af. Een prijs om je voor te schamen, maar een prijs die helaas nog nodig is.” 

 De SP heeft een Kamerdebat over het onderwerp aangevraagd

Reactie toevoegen

U bent hier