h

SP blij met afblazen biomassacentrale in Nijmegen-west

25 november 2017

SP blij met afblazen biomassacentrale in Nijmegen-west

Foto: SP

De bouw van de geplande biomassacentrale in Nijmegen-west gaat niet door. Vrijdag oordeelde de rechtbank in Arnhem dat de milieuvergunning niet in orde was. Vervolgens blies energiebedrijf Engie de plannen af. De SP heeft zich verzet tegen de komst van de centrale, omdat deze niet duurzaam is en de luchtkwaliteit zou verslechteren.

SP-raadslid Matthias van Hunnik is blij met het afblazen van de bouwplannen. “Wij zijn een groot voorstander van duurzame energiewinning, bij deze centrale is daar geen sprake van. Biomassa komt vooral neer op het stoken van hout. Uit onderzoek blijkt dit net zo vervuilend als kolen te zijn. En er is simpelweg niet genoeg hout in de regio te vinden om zo'n centrale te voeden. Bovendien blijkt nu dat de zorgen over de uitstoot terecht zijn volgens de rechtbank. We feliciteren Johan Vollenbroek van MOBilisation for the Environment met zijn succesvolle procedure tegen de plannen. Engie kan nu veel beter in gaan zetten op echt duurzame en schone energie, zoals zonnepanelen en aardwarmte.”

In juni schreef Van Hunnik een opinieartikel over de biomassacentrale. Ook vroeg hij de wethouder met duurzame alternatieven te komen voor de warmte die de biomassacentrale zou gaan leveren.

Reactie toevoegen

U bent hier