h

NEC mag Goffertstadion kopen voor 7,6 miljoen euro

29 november 2017

NEC mag Goffertstadion kopen voor 7,6 miljoen euro

De gemeente Nijmegen en NEC zijn eruit: NEC mag het Goffertstadion kopen voor een bedrag van 7,6 miljoen euro. De grond onder het stadion blijft van de gemeente Nijmegen. NEC zal hiervoor jaarlijks 60.000 euro betalen, in de vorm van opstalrecht dat elk jaar wordt geïndexeerd. NEC heeft de handtekening gezet onder deze koopoptie en dat geeft NEC het recht om tot 31 december 2019 het Goffertstadion te kopen. De optie tot koop gaat in nadat de gemeenteraad van Nijmegen akkoord is. SP-wethouder Renske Helmer-Englebert is verantwoordelijk voor de deal met NEC. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de richting van definitieve verkoop, die de gemeente geen geld gaat kosten.

SP-fractievoorzitter Hans van Hooft is verheugd dat NEC en de gemeente eindelijk tot een akkoord zijn gekomen. Van Hooft: “De huurovereenkomst met NEC was voor de gemeente een uitstekende overeenkomst waar de belastingbetaler zeker niet slechter van werd. Totdat NEC na degradatie in 2014 opeens de huur niet meer kon betalen. Toen was voor iedereen duidelijk dat de gemeente maar beter van het stadion af kon zijn. NEC wil al jaren het stadion kopen. Al die tijd was de club verantwoordelijk voor onderhoud en investeringen in het stadion, maar geen enkele financierder wil geld steken in gehuurd vastgoed. Met de aankoop van het Goffertstadion kan NEC eindelijk vooruit. Dat is goed voor NEC. En dat is goed voor de gemeente, die niet langer het risico loopt dat NEC de huur niet meer kan betalen. Van deze deal worden allebei de partijen beter, zowel NEC als de belastingbetaler.”

In 2003 heeft de gemeente het Goffertstadion van NEC gekocht voor 12 miljoen euro. Van deze oorspronkelijke aankoopsom staat eind 2019 bij de gemeente nog een lening open van 9,2 miljoen euro, de boekwaarde van het stadion. Het opstalrecht van 60.000 euro per jaar vertegenwoordigt een waarde van 1,5 miljoen euro. Als NEC eind december 2019 het stadion koopt, wordt de definitieve koopsom van 7,6 miljoen euro verlaagd met de betaalde huur over de jaren 2018 en 2019, met een maximum verlaging van 1 miljoen euro. De achterstallige huur uit seizoen 2014/2015 wordt door NEC gewoon afbetaald.

Van Hooft: “Met deze ingewikkelde rekensom lijkt NEC ruim één miljoen euro te verdienen. Toch is dat niet het geval. Afgelopen jaren heeft de gemeente behoorlijk wat geld overgehouden aan de huurovereenkomst met NEC. Waar NEC een huur betaalde op basis van een vierjaarlijks gemiddelde over vierjarige rente, kon de gemeente door herfinanciering met kortere looptijden forse rentewinst boeken. Tel daarbij ook nog eens op de indexering van de opstalrechten van 60.000 euro per jaar, en dan kom je tot de conclusie dat de gemeente hier niet slechter van wordt. Voor de Nijmeegse belastingbetaler is dit een hele goede deal, en voor NEC ook. In een voetbalwedstrijd kun je nooit allebei winnen, maar dit is een echte win-win overeenkomst. En ere wie ere toekomt, dat heeft onze wethouder Renske Helmer heel goed voor elkaar gekregen.”

Reactie toevoegen

U bent hier