h

SP steunt woongroepen

17 oktober 2017

SP steunt woongroepen

De SP is blij dat de garantieregeling voor woongroepen nu echt opgezet wordt. Dat is het resultaat van inspanningen van raadsfracties van onder meer SP. Deze woongroepen worden gevormd door een aantal individuen die samen een huis willen kopen en onderhouden. Zo wonen ze goedkoop, sparen ze geld door de hypotheek af te lossen en vormen ze een groep die ook in allerlei andere opzichten elkaar tot hulp kunnen zijn.

Door samen een huis te kopen kunnen de lasten van een hypotheek worden gedeeld wat zorgt voor woonlasten lager dan 300 euro per maand per persoon. Na 30 jaar is de hypotheek afgelost en wanneer dan een nieuwe hypotheek wordt afgesloten krijgen de mensen die hebben afgelost hun eerlijke deel. Dus naast de lage lasten ook nog sparen voor de toekomst. Dit gaat al jaren op deze manier voor een aantal groepen in Nijmegen, maar door de crisis en nieuwe wetgeving willen banken geen hypotheken meer verstrekken aan woongroepen. Daarom is het van belang dat de gemeente garant staat zodat de lening verstrekt wordt.

Raadslid Bart van Berkel:  “Dit is de goedkoopste vorm van wonen die we kennen. Je maandlasten zijn al minder dan 300 euro. Als je dan ook nog eens een zak met geld krijgt aan het einde van de rit en je rekent dat mee, dan heb je netto zo’n 200 per maand betaald. Probeer daar maar eens een studio voor te huren! Ik ben ook erg fan van de gemeenschappelijkheid. Woongroepen ondersteunen elkaar niet alleen door samen een huis te kopen, maar ook op allerlei andere manieren. Denk aan hulp in het huishouden in ruil voor hulp bij de financiele administratie. Een beter voorbeeld van de participatiemaatschappij is er niet. Uit het verleden weten we dat de risico’s voor de gemeente bij een garantstelling verwaarloosbaar zijn. Dus daar hoeven we het ook niet voor te laten. De SP is dan ook erg blij dat er nu werk van wordt gemaakt.”

Wethouder Velthuis geeft aan dat er wel geld nodig is om dit plan ook uit te voeren. Vandaar dat hij de SP en andere partijen gevraagd heeft 50.000 euro vrij te maken in de begroting van 2018.

Raadslid van Berkel: “Dat geld zal vooral nodig zijn voor het opstarten van deze regeling. Daarna zullen de kosten veel minder zijn. In onze ogen is het deze investering helemaal waard om bestaande woongroepen overeind te houden en nieuwe woongroepen een kans te geven hetzelfde te doen. We halen daarmee huisjesmelkers de wind uit de zeilen, geven mensen een goede betaalbare plek om te wonen en tegelijkertijd ondersteunen we onderlinge solidariteit in onze stad.”

Woensdag 1 november stemt de Nijmeegse gemeenteraad over de begroting en het voorstel voor de garantieregeling. 

Reactie toevoegen

U bent hier