h

Betaalbare bus voor de hele stad

9 oktober 2017

Betaalbare bus voor de hele stad

Foto: Matthias van Hunnik

De gemeente wil dat er een buskaartje voor een vaste prijs voor de hele stad komt. Dit naar aanleiding van een plan van de SP om de bus betaalbaarder te maken voor de hele stad. Wethouder Tiemens is in overleg met busvervoerder Breng. Tot nu toe betalen mensen in Dukenburg, Lindenholt, Lent en Nijmegen-Noord dubbel zoveel als de rest van de stad als ze bijvoorbeeld naar het stadscentrum of ziekenhuizen moeten. De gemeente gaat ook kijken naar een kaartje waarmee mensen nog goedkoper in de daluren kunnen reizen.

SP-gemeenteraadslid Matthias van Hunnik nam voor de zomer het initiatief om tot één bustarief voor de hele stad te komen. Een voorstel daarover werd door de gemeenteraad gesteund. “Openbaar vervoer moet betaalbaar zijn voor iedereen in de stad. Vier euro voor een enkele reis zonder overstappen is gewoon te duur. Dat schrikt mensen af om de bus te nemen terwijl we juist graag meer mensen in de bus zien.” aldus van Hunnik, “Ik ben blij dat de wethouder hiermee voortvarend aan de slag gaat.”

Niet alleen wil de gemeente af van het hogere tarief voor mensen die toevallig ten westen van het Maas-Waal-kanaal of ten noorden van de Waal wonen. Ook wordt er gekeken naar een goedkoper retourkaartje voor de daluren. Van Hunnik: “Dat zie ik graag gebeuren. In het verleden hadden we met het zeer succesvolle KAN-kaartje een goedkoop dagretourtje. Het afschaffen daarvan was meteen terug te zien in minder busreizigers. Door zoiets weer in te voeren kunnen we mensen makkelijker overhalen om eens wat vaker de bus te nemen. En de auto te laten staan. Dat helpt tegen verkeersdrukte en voor een gezonder milieu.”

Reactie toevoegen

U bent hier