h

SP: Meer goedkope woningen voor starters, Stuworld op zwarte lijst

30 april 2017

SP: Meer goedkope woningen voor starters, Stuworld op zwarte lijst

Met de bouw van twee appartementcomplexen aan de Genestetlaan heeft projectontwikkelaar Stuworld aan de wijkraad Willemskwartier en de wethouder toegezegd dat er ook kleinere eenheden voor starters komen met een huurprijs tussen de 410 en 500 euro. Nu het complex er staat blijkt van die belofte niks terecht gekomen. Stuworld adverteert voor appartementen van 28 tot 38 vierkante meter met een huurprijs van maar liefst 710 euro per maand. De SP vindt dit ‘volstrekt belachelijke huurprijzen voor zulke kleine appartementen’.

Toen Stuworld in 2014 haar plannen bekend maakte was duidelijk dat de goedkoopste appartementen voor minimaal 710 euro per maand van de hand zouden gaan. Op aandringen van de wijkraad Willemskwartier is de wethouder toen in gesprek gegaan met Stuworld voor goedkopere appartementen van 410 tot 500 euro huur per maand, zodat ook jongeren uit de wijk in het complex terecht kunnen. Stuworld had geen probleem met een lagere huurprijs als de gemeente de minimale kwaliteitseis van 51 meter oppervlak zou laten vallen. Daarmee leek alles in kannen en kruiken. Nu blijkt echter dat Stuworld haar belofte niet waarmaakt.

SP-fractievoorzitter Hans van Hooft: “Stuworld heeft de wijkbewoners en de wethouder gewoon belazerd. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Projectontwikkelaars houden zich normaal gesproken altijd aan hun afspraken, omdat ze de gemeente een paar maanden later weer nodig hebben voor een nieuw bouwproject. Wat de SP betreft heeft Stuworld haar krediet volledig verspeeld en komt het bedrijf in Nijmegen op een zwarte lijst. Dat betekent dat we geen grond meer verkopen aan Stuworld en dat de gemeente niet meewerkt aan bestemmingsplanwijzigingen ten behoeve van projecten voor deze ontwikkelaar. Ook het bouwplan van Stuworld aan de Vossenlaan gaat wat ons betreft niet door.”

Volgens Van Hooft is het eigenlijk ‘heel vreemd’ dat de gemeente aan een commerciële projectontwikkelaar moet vragen om goedkope starterswoningen te realiseren. Van Hooft: “Het bijzondere aan dit verhaal is dat woningcorporaties op deze locatie geen woningen wilden bouwen, omdat er al genoeg sociale huurwoningen in het Willemskwartier staan. Als woningcorporaties het laten afweten, kom je uiteindelijk bij een commerciële projectontwikkelaar uit.”

Wat de SP betreft is het niet langer acceptabel dat woningcorporaties het laten afweten. Van Hooft: “In de prestatieafspraken met woningcorporaties gaan we dit jaar keihard vastleggen dat er meer goedkope starterswoningen moeten komen voor een prijs van maximaal 410 euro per maand. Tot nu toe staan de woningcorporaties voortdurend op de rem als het om meer goedkope starterswoningen gaat, maar dat accepteren we niet langer. Starters hebben recht op een betaalbare huurwoning en de woningcorporaties moeten daar voor zorgen. Ze beschikken over meer dan voldoende geld om dat te realiseren.”

U bent hier